Jablková výživa je vhodná pre malých aj veľkých, mladých aj tých starších. Chutná jemná lahôdka plná vitamínov. Jeden zo spôsobov, ako si dopriať nejaké tie vitamíny kedykoľvek mimo sezóny. Výživa je skvelou alternatívou, ak potrebuješ megarýchle raňajky pre deti, alebo aj pre seba.
Napriek tomu, že môj vek sa už dávno nepohybuje v rozmedzí 1-3 roky, na domácej výžive si rada pochutím aj dnes. Milujem ju s piškótami, alebo len tak. Pár lyžičiek dokonale dochutí aj biely jogurt. Výživné raňajky, zdravá desiata, či ľahká večera? Detská výživa je odpoveďou na všetky 3 chody.
Jablková výživa s medom:
Budeš potrebovať:
- 2 kg jabĺk
- 100 g medu
- šťava z 1 citróna (alebo lyžička citrodeka)
- dobrovoľné ingrediencie – 1 celá škorica, pár klinčekov (no nemusia byť, ak by deťom taká chuť prekážala)
Postup prípravy:
- Jablká umy, zbav šupky a jadierok. Nakrájaj na malé kúsky, pridaj škoricu a klinčeky a nechaj v hrnci dusiť 20 minút. Pridaj med, citrónovú šťavu a dobre premiešaj. Povar ešte 5 minút a odstav zo sporáka. Vyber škoricu aj klinčeky z hrnca.
- Pomocou ponorného mixéra udusené jabĺčka rozmixuj na jemnú kašu. Následne opäť ohrievaj do bodu varu.
- Jablkovú výživu ešte za tepla nalej do pripravených čistých, uzatvárateľných pohárov. Dobre uzavri a otoč dnom nahor. Zabaľ do staršej deky a nechaj ich takto až kým úplne vychladnú. Následne po vychladnutí výživu uskladni na chladnom, tmavom mieste.
Jablková výživa bez sladidiel:
Budeš potrebovať:
- asi 2 kg jabĺk, no môžeš použiť aj viac, alebo menej
- trochu citrónovej šťavy, alebo citrodeka
Postup prípravy:
- Sladšie jablká umy, ošúp a nakrájaj na menšie kúsočky. Vlož do hrnca a pridaj citrodeko, alebo citrónovú šťavu. Tak ako v predošlej verzii – jabĺčka nechaj dusiť asi 20 minút. Tvrdšie jablká bude možno potrebné podusiť o niečo dlhšie. Následne uvarené jablká rozmixuj na kašu.
- Výživu opäť ohrej až na bod varu. Nalievaj do čistých uzatvárateľných pohárikov. Dobre uzavri a otoč hore dnom. Poprikrývaj dekou a nechaj až do vychladnutia pod dekou.
- Uskladni v tmavej chladnej miestnosti, rovnako ako kompóty.
Jablková výživa by mala pri dobrom uskladnení vydržať aj 2 roky. Tradične sa vyrába z jabĺk, no k jabĺčkovému základu pre obmenu môžeš pridať aj pár kúskov iného ovocia – hrušky, broskyne, marhule, kúsočky manga, slivky a podobne.
TIP: Vyskúšaj aj iné jablkové dobroty. Tradičný jablčník, torta, či muffiny potešia nejedného maškrtníka.
Obr.pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov