Jablková torta s piškótami – svieža lahôdka, ktorú si zamiluješ

od Meri

Jablková torta je mojou srdcovkou. V záhradke dozrievajú prvé skoré jabĺčka a tohtoročná úroda nám veru dopriala. S potešením sa teda púšťam do prípravy sviežej tortičky môjho detstva. Milujem ju pre jej chuť aj spomienky, ktoré vo mne s každým sústom evokuje.

Pridaj sa a priprav jablkovú pochúťku pre seba aj blízkych. Prezradím ti, že tortička je nepečená, čo je zároveň jej veľkým benefitom. Najmä ak je horúco a nemáš chuť teplotu v kuchyni ešte viac zvyšovať vypekaním.

 

jablková torta

Jablká s piškótami sú zárukou lahodnej sviežej chuti

 

Na jablkovú tortu budeš potrebovať:

  • 600 g jabĺk
  • 150 g cukru
  • 2 zlaté klasy
  • 1 ČL škorice
  • 250 ml vody
  • 2-3 balenia okrúhlych detských piškót (môžeš nahradiť dlhými piškótami)
  • 100 g čokolády na varenie + 1 PL masla

Postup prípravy:

  1. Najskôr si priprav jablkovú kašu. Odváž jabĺčka a dobre ich umy. Zbav šupky a na hrubšom strúhadle nastrúhaj. Nastrúhané jablká daj na sporák variť a občas premiešaj. Medzitým si vo vode rozmiešaj zlaté klasy. Pridaj cukor a škoricu a dobre premiešaj. Toto celé prilej k jablkám a miešaj, až kým kaša nebude hustá ako puding.
  2. Na dno tortovej formy (môžeš použiť aj väčší hrniec) naukladaj pekne vedľa seba piškóty. Teraz navrstvi jablkovú kašu (ešte teplú). Pekne ju rozotri do strán tak, aby zakryla piškóty. Postup opakuj, až kým sa neminie kaša.
  3. Keďže je torta ešte teplá, piškóty v nej pekne zmäknú. Jablkovú tortu odlož na chladné miesto. Nechaj ju aspoň 2 hodiny postáť. Tu platí – čím dlhšie torta odpočíva – tým lepšie sa s ňou potom manipuluje. Až je torta dobre stuhnutá, opatrne ju vyklop na veľký tanier, alebo podnos.
  4. Vo vodnom kúpeli rozpusť čokoládu spolu s maslom. Polevu rozotri na vrch jablkovej torty. Nechaj chvíľku na chladnom mieste a ide sa maškrtiť.

 

jablková torta

Jablková torta – krok za krokom

 

Jablková torta je ideálnym dezertom na teplé dni. Je primerane sladká, priam sladko – kyslá (v závislosti od druhu jabĺk). V detstve sme si na ňu dávali aj šľahačku, teraz uprednostňujem radšej verziu bez nej. No každému podľa gusta?.

Prajem dobrú chuť!

Tip: Kombinácia koláčov s ovocím je zárukou sviežej chuti. Vyskúšaj tiež skvelú ovocnú bublaninu  – na leto ako stvorenú.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

1 Komentár

Odporúčame tiež

1 Komentár

Chceš článok komentovať?

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!