Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Jablková torta s piškótami – svieža lahôdka, ktorú si zamiluješ

od | aug 9, 2018 | Recepty | 0 komentárov

Jablková torta je mojou srdcovkou. V záhradke dozrievajú prvé skoré jabĺčka a tohtoročná úroda nám veru dopriala. S potešením sa teda púšťam do prípravy sviežej tortičky môjho detstva. Milujem ju pre jej chuť aj spomienky, ktoré vo mne s každým sústom evokuje.

Pridaj sa a priprav jablkovú pochúťku pre seba aj blízkych. Prezradím, že tortička je nepečená, čo je zároveň jej veľkým benefitom. Najmä ak je horúco a nemáš chuť teplotu v kuchyni ešte viac zvyšovať vypekaním.

jablková torta

Na jablkovú tortu budeš potrebovať:

  • 600 g jabĺk
  • 150 g cukru
  • 2 zlaté klasy
  • 1 ČL škorice
  • 250 ml vody
  • 2-3 balenia okrúhlych detských piškót (môžeš nahradiť dlhými piškótami)
  • 100 g čokolády na varenie + 1 PL masla

Postup prípravy:

  1. Najskôr si priprav jablkovú kašu. Odváž jabĺčka a dobre ich umy. Zbav šupky a na hrubšom strúhadle nastrúhaj. Nastrúhané jablká daj na sporák variť a občas premiešaj. Medzitým si vo vode rozmiešaj zlaté klasy. Pridaj cukor a škoricu a dobre premiešaj. Toto celé prilej k jablkám a miešaj, až kým kaša nebude hustá ako puding.
  2. Na dno tortovej formy (môžeš použiť aj väčší hrniec) naukladaj pekne vedľa seba piškóty. Teraz navrstvi jablkovú kašu (ešte teplú). Pekne ju rozotri do strán tak, aby zakryla piškóty. Postup opakuj, až kým sa neminie kaša.
  3. Keďže je torta ešte teplá, piškóty v nej pekne zmäknú. Jablkovú tortu odlož na chladné miesto. Nechaj ju aspoň 2 hodiny postáť. Tu platí – čím dlhšie torta odpočíva – tým lepšie sa s ňou potom manipuluje. Až je torta dobre stuhnutá, opatrne ju vyklop na veľký tanier, alebo podnos.
  4. Vo vodnom kúpeli rozpusť čokoládu spolu s maslom. Polevu rozotri na vrch jablkovej torty. Nechaj chvíľku na chladnom mieste a ide sa maškrtiť.
jablková torta

Jablková torta – krok za krokom

Jablková torta je ideálnym dezertom na teplé dni. Je primerane sladká, priam sladko – kyslá (v závislosti od druhu jabĺk). V detstve sme si na ňu dávali aj šľahačku, teraz uprednostňujem radšej verziu bez nej. No každému podľa gusta.

Prajem dobrú chuť!

Tip: Kombinácia koláčov s ovocím je zárukou sviežej chuti. Vyskúšaj tiež skvelú ovocnú bublaninu  – na leto ako stvorenú.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // nepečené // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.