Bublanina s ovocím je skvelou voľbou na príjemné letné dni

od Meri
bublanina

Bublanina je mimoriadne známy dezert slovenských domácností. Koláč je obľúbený pre svoju jednoduchosť a zároveň sviežu chuť. V kombinácii so sezónnym ovocím je ideálnou voľbou na letné dni.

Základné cesto na bublaninu je veľmi jednoduché. Ak ju ozvláštniš tvarohom a smotanou, získa koláčik jemnejšiu a mierne kyslejšiu príchuť. V konečnom dôsledku je výsledok famózny, ku kávičke ako stvorený.

 

ovocie

Sezónne ovocie je ideálnou voľbou pre sviežu bublaninu

 

Na bublaninu budeš potrebovať:

  • 5 vajec
  • 250 g cukru
  • 100 ml oleja (slnečnicový, alebo kokosový)
  • štipku soli
  • 260 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 kyslú smotanu
  • 250 g jemného tvarohu (vždy čerstvý poctivý tvaroh nájdeš v našej kamennej predajni Valach)
  • 1 vanilkový cukor
  • slnečnicový olej – na vymastenie plechu
  • ľubovoľné ovocie ( čím viac – tým lepšie)

 

Postup prípravy:

bublanina

Bublanina pred pečením

Postup na prípravu bublaniny je vskutku jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník.

  1. Celé vajíčka vymiešaj spolu s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Pridaj  smotanu, tvaroh a olej. Dobre premiešaj elektrickým šľahačom. Nakoniec múku a prášok do pečiva. Celé to poriadne premiešaj a cesto je na svete!
  2. Plech na pečenie vymaž olejom. Nalej cesto na plech a na vrch poukladaj umyté ovocie. Presné množstvo neudávam. Nakoľko sa riadim tým, čo záhradka alebo komora dá a rada improvizujem. Z osobnej skúsenosti však môžem zhodnotiť, že čím viac ovocia – tým šťavnatejší koláčik. Ideálne sú jahody, maliny, čučoriedky, či ríbezle. No aj marhule a broskyne vedia dodať tú správnu chuť. Ak skombinuješ viac druhov, vyčaruješ intenzívnejšiu a rôznorodejšiu chuť.

    bublanina

    Upečená bublanina

  3. A ide sa na samotné pečenie. Bublaninu upeč v rúre vyhriatej na 190 stupňov zhruba 25-30 minút. Občas na koláčik nakukni, vzhľadom na individuálne vlastnosti každej rúry. Ak si nie si istý/istá, či je koláč prepečený, špajdľou pichni priamo do koláča. Ak ostane suchá, koláčik je hotový. Spoľahlivým ukazovateľom sú pekne upečené boky koláčika, oddeľujúce sa od plechu. Hotová bublanina má na povrchu peknú žlto-hnedú farbu (viď. obrázok).

Dobrú chuť!

 

TIP: Skvelú sviežu bublaninu si dopraj ku kávičke, alebo spolu s letným smoothies nápojom.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

1 Komentár

Odporúčame tiež

1 Komentár

Jablková torta s piškótami - svieža lahôdka, ktorú si zamiluješ 9. augusta 2018 - 7:07

[…] Kombinácia koláčov s ovocím je zárukou sviežej chuti. Vyskúšaj tiež skvelú ovocnú bublaninu  – na leto ako […]

Odpovedať

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!