Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Bublanina s ovocím je skvelou voľbou na príjemné letné dni

od | júl 9, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Bublanina je mimoriadne známy dezert slovenských domácností. Koláč je obľúbený pre svoju jednoduchosť a zároveň sviežu chuť. V kombinácii so sezónnym ovocím je ideálnou voľbou na letné dni.

Základné cesto na bublaninu je veľmi jednoduché. Ak ju ozvláštniš tvarohom a smotanou, získa koláčik jemnejšiu a mierne kyslejšiu príchuť. V konečnom dôsledku je výsledok famózny, ku kávičke ako stvorený.

ovocie

Na bublaninu budeš potrebovať:

  • 5 vajec
  • 250 g cukru
  • 100 ml oleja (slnečnicový, alebo kokosový)
  • štipku soli
  • 260 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 kyslú smotanu
  • 250 g jemného tvarohu (vždy čerstvý poctivý tvaroh nájdeš v našej kamennej predajni Valach)
  • 1 vanilkový cukor
  • slnečnicový olej – na vymastenie plechu
  • ľubovoľné ovocie ( čím viac – tým lepšie)

Postup prípravy:

bublanina

Postup na prípravu bublaniny je vskutku jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník.

  1. Celé vajíčka vymiešaj spolu s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Pridaj  smotanu, tvaroh a olej. Dobre premiešaj elektrickým šľahačom. Nakoniec múku a prášok do pečiva. Celé to poriadne premiešaj a cesto je na svete!
  2. Plech na pečenie vymaž olejom. Nalej cesto na plech a na vrch poukladaj umyté ovocie. Presné množstvo neudávam. Nakoľko sa riadim tým, čo záhradka alebo komora dá a rada improvizujem. Z osobnej skúsenosti však môžem zhodnotiť, že čím viac ovocia – tým šťavnatejší koláčik. Ideálne sú jahody, maliny, čučoriedky, či ríbezle. No aj marhule a broskyne vedia dodať tú správnu chuť. Ak skombinuješ viac druhov, vyčaruješ intenzívnejšiu a rôznorodejšiu chuť.
  3. A ide sa na samotné pečenie. Bublaninu upeč v rúre vyhriatej na 190 stupňov zhruba 25-30 minút. Občas na koláčik nakukni, vzhľadom na individuálne vlastnosti každej rúry. Ak si nie si istý/istá, či je koláč prepečený, špajdľou pichni priamo do koláča. Ak ostane suchá, koláčik je hotový. Spoľahlivým ukazovateľom sú pekne upečené boky koláčika, oddeľujúce sa od plechu. Hotová bublanina má na povrchu peknú žlto-hnedú farbu (viď. obrázok).
bublanina

Dobrú chuť!

TIP: Skvelú sviežu bublaninu si dopraj ku kávičke, alebo spolu s letným smoothies nápojom.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

0 komentárov

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jablková torta s piškótami - svieža lahôdka, ktorú si zamiluješ - […] Kombinácia koláčov s ovocím je zárukou sviežej chuti. Vyskúšaj tiež skvelú ovocnú bublaninu  – na leto ako […]

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This