Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Piškótový korpus na 2 spôsoby – lahodný základ pre dokonalé dezerty

od | sep 23, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Piškótový korpus je základ takmer pre všetky dezerty, či zákusky. Hľadáš univerzálny recept na lahodný, nadýchaný piškótový korpus? Si na správnom mieste. Základ je takmer vždy rovnaký s miernou obmenou pridaných ingrediencií.

Šikovnou pomôckou, ktorá významne zjednoduší a urýchli tvoju prácu je šľahač. Naše babičky šľahali cesto ručne, no my žienky modernejšej doby si dozaista radi prácu uľahčíme. Ďalším neodmysliteľným pomocníkom, ktorý sa bude pri tomto type cesta hodiť je jednoznačne papier na pečenie.

slahač

Piškótový korpus – tradičná verzia:

V tomto prípade platí pomer – koľko vajec – toľko lyžíc múky aj cukru. Čiže množstvo si vždy vieš prispôsobiť. Ak chceš malý, alebo tenký korpus, postačí menej vajec. Ak väčší a hrubý, je treba vajíčka pridať. Je to moja najobľúbenejšia verzia, ktorú pečiem hádam asi najčastejšie. Je rýchla a nepotrebujem vážiť žiadne ingrediencie, nakoľko mi postačí polievková lyžica (ďalej len PL).

piškótové cesto
Piškótové cesto sa hodí na zákusky, dezerty, rolády, či torty.

Piškótový korpus – čo budeš potrebovať:

  • 5 vajec
  • 5 PL hladkej múky
  • 5 PL kryštálového cukru
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli

Ako na to:

  • Priprav si 2 misky – väčšiu aj menšiu. Oddeľ opatrne bielky od žĺtkov – do väčšej misky bielka a do tej menšej žĺtka.
  • K bielkom pridaj štipku soli a vyšľahaj do peny. Následne pridaj cukor a opäť prešľahaj.
  • K žĺtkom pridaj prášok do pečiva a dôkladne vymiešaj. Zmes začne mierne bublať a naberie na objeme. Celé to potom pridaj k našľahanému bielkovému snehu a zľahka premiešaj.
  • Nakoniec pridaj do cesta po lyžiciach múku a miešaj už iba vareškou.
  • Cesto vylej na plech (alebo tortovú formu) vystlaný papierom na pečenie. Vareškou cesto rozotri rovnomerne do strán.
  • Nasleduje fáza pečenia. Piškótový korpus peč pri 180°C asi 15 minút. Rúru zo začiatku neotváraj, inak cesto spľasne. Ak je na povrchu pekná hnedastá – akoby kôrka a boky pekne odpečené, piškóta bude hotová. Ak máš obavy, či je to naozaj tak, skús tenkým nožom, alebo špajdľou pichnúť do stredu korpusu. Ak ostane nástroj čistý, piškóta, je zaručene hotová.

Piškótový korpus – verzia s vodou a olejom:

Táto verzia chutí o niečo viac bábovkovo. No je rovnako lahodná, príjemne vláčna a nadýchaná. V tomto prípade si ešte priprav kuchynskú váhu.

piškótový korpus
Niekedy stačí naozaj málo na vykúzlenie dokonalej chuti

Piškótový korpus – čo budeš potrebovať:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 1 dl vody, alebo minerálky
  • 1 dl rastlinného oleja
  • 4 vajcia
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli

Ako na to:

  • Opäť budeš potrebovať 2 misky. Žĺtka tentoraz vymiešaj s cukrom do vláčnej peny. Pridaj k nim vodu a olej. Dôkladne premiešaj.
  • Pridaj múku spolu s práškom do pečiva a opäť premiešaj. Z bielkov a štipky soli vyšľahaj tuhý sneh. Ten zľahka vmiešaj do cesta.
  • Cesto rozotri na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnako ako v predošlej verzii, aj tento korpus sa pečie cca 15 minút pri 180°C.

Tip na záver

Obe verzie piškótových korpusov sú úplne základné a chutia takpovediac vanilkovo. Ak chceš chuť ozvláštiť, alebo pozmeniť, stačí pridať vanilkový cukor, prípadne nastrúhanú citrónovú kôru priamo do cesta.

Čokoládový korpus vykúzliš pridaním roztopenej čokolády (cca 100 g) a kakaa do cesta. Na orechový ti postačí pridať za hrsť mletých vlašských orechov.

Odporúčanie: Inšpiruj sa širokou škálou rôznych dezertov, koláčov a zákuskov. Mnoho overených a chutných receptov nájdeš TU.

Obrázky:pixabay.com

0 komentárov

Trackbacks/Pingbacks

  1. Krém na 5 spôsobov - lahodné náplne na torty aj zákusky - […] Cukor na panvici ohrievaj, až kým skaramelizuje. V mlieku rozmiešaj múku a pomaly prilievaj ku karamelu a dôkladne miešaj.…

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: cesto // múka // pečenie // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This