Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Croissanty bez kysnutia – domáce nadýchané maslové pečivo

od | sep 25, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Croissanty – jemné maslové pečivo, mierne drobivé a nadýchané si našlo mnoho milovníkov. Sú dostupné so sladkou nápňou (najčastejšie džemom, čokoládou), alebo aj bez nej. Pripravované v sladkom aj slanom prevedení. Receptov na ne je mnoho. Doma robievam práve tieto, nakoľko nezaberú priveľa času.

Croissant a jeho pôvod

Croissant nemá svoj pôvod vo Francúzsku, ako sa mnoho ľudí mylne domnieva. Údajne si na sladkom rožteku (Kipferl) pochutnávali už v 13. storočí v Rakúsku.

Iná teória udáva, že sa sladký rožtek objavil v čase, keď Európa oslavovala víťazstvo v bitke pri Poitiers nad arabskými vojskami. Prvý kúsok vznikol páve pri tejto príležitosti a svojim tvarom symbolicky pripomínal moslimský polmesiac.

V roku 1839 rakúsky dôstojník August Zang otvoril v Paríži viedenskú pekáreň. V ponuke nechýbal povestný rožok – Kipferl. Rožok si získal mnoho milovníkov a jeho verziu začala konkurencia napodobňovať. Udomácnil sa pod názvom – Croissant.

V 19. storočí už tvoril croissant základ tradičných francúzskych raňajok.

croissant

Lahodnú pochúťku postupne začal potravinársky priemysel spracovávať do jej mrazenej podoby po celom Francúzsku. Napokon na jeho sláve mali svoj podiel aj americké obchodné reťazce.

Croissanty v domácej verzii – ako na to?

Na croissanty budeš potrebovať:

Základné cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 20 g droždia
  • 2 dl mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce

Cesto na potretie:

  • 200 g masla
  • 100 g hladkej múky

Okrem toho:

  • 1 vajce na potretie rožtekov
  • hustý lekvár na náplň, prípadne nutela, alebo iná sladká nátierka

Postup prípravy:

  • Do misky preosej múku. Do stredu múky urob jamku a nadrob do nej droždie. Pridaj cukor a jamku zalej vlažným mliekom. Nechaj droždie chvíľu (asi 5 minút) podkysnúť. Postupne pridaj vajíčko a soľ. Dôkladne cesto premiešaj. Bude tuhšie a elastické.
  • Pracovnú dosku popráš hladkou múkou a cesto mierne vyvaľkaj. V druhej miske si priprav cesto na potretie – rozdrob maslo spolu s múkou. Bude to mať lepkavejšiu konzistenciu. Túto zmes rozotri opatrne na prvé (rozvaľkané) cesto. Obe naraz začni rolovať do tvaru rolády. Tú rukami, alebo valčekom popritláčaj, aby trochu splacatela. Opäť zroluj. Nakoniec valček rozdeľ na 3 rovnomerné časti. Každá časť bude stáčaním akoby navrstvená, čím sa dosiahne efekt lístkového, cesta. Cesto nekysne, môžeš s ním pokojne ďalej pracovať.
  • Každú časť postupne vyvaľkaj do tvaru kruhu a ten narež na menšie trojuholníky. Na každý trojuholník daj trocha lekváru, alebo inej náplne a zroluj do tvaru rožteka. Rožteky ulož vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Potri ich rozšľahaným vajíčkom a daj piecť. Odporúčam piecť pri teplote 190 °C asi 15 – 20 minút.
  • Upečené croissanty môžeš poprášiť trochou práškového cukru. Hotovo! Môže sa maškrtiť.

Dobrú chuť!

Tip: Vyskúšaj tiež priam božské domáce buchtičky. Recept nájdeš TU:

Obrázky: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: múka // pečenie // pečivo // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!