Lahodný ovocný koláč – ten ja veru môžem. O to viac, keď je príprava naozaj rýchla a jednoduchá. Stačí pár základných ingrediencií a lahôdka je na svete. Ovocie dodá koláčiku sviežosť a kyselkavosť. Skrátka dokonalé spojenie chutí, vône a farieb. Jogurtom v ceste nič nepokazíš. O to viac je cesto ľahšie a vláčnejšie.
Na ovocný koláč sa hodí čerstvé ovocie, ale šikovnou voľbou je aj kompótové, či zamrazené. Tentoraz som stavila na čučoriedky z mojich domácich zásob v komore. A veru neľutujem. Vynikajúca voľba. V poslednej dobe som takpovediac prepadla jogurtovým verziám koláčikov. A tento je jeden z nich. Téglik od jogurtu si opláchni a použi ako odmerku.
Chuťou je koláč veľmi podobný bublanine, no predsa o čosi iný. Čučoriedky s mrveničkou vytvárajú harmonickú sladko-kyslú chuť a koláčiku dodávajú ten správny šmrnc.
Na ovocný koláč budeš potrebovať:
Na cesto:
- 2 tégliky bieleho jogurtu
- 2 a pol téglika hladkej múky
- štipka soli pomedzi prsty
- 1 téglik kryštálového cukru (môžeš nahradiť trstinovým)
- 2 vajíčka
- pol balíčka prášku do pečiva
Na posýpku:
- 60 g polohrubej múky
- 50 g práškového cukru
- 50 g masla
Ovocný koláč sa nezaobíde bez ovocia:
- čučoriedky, alebo iné ovocie (čerstvé, mrazené, alebo kompótové)
- trošky mletej škorice
Postup prípravy:
- Príprava cesta je úplne jednoduchá. Všetky suroviny na cesto spolu zmiešaj v hlbokej miske, na poradí nezáleží. Jogurty som použila dve 150 gramové.
- Vyššiu formu, alebo plech na pečenie (ja som použila formu na tortu, preto je koláč vyšší) vysteľ papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozotri do strán. Na to poukladaj čučoriedky, alebo iné ovocie. Zľahka popráš vrch ovocia škoricou. Škorica koláč krásne prevonia.
- Priprav si mrveničku. Múku, práškový cukor a maslo rukou v hlbšej miske pomrv medzi prstami. Hotovú mrveničku prstami nadrob rovnomerne na čučoriedky.
- Ovocný koláč vlož do vyhriatej rúry. Ja som ho piekla asi 30 minút pri teplote 190°C. No ak by si koláč piekla vo väčšej forme, bude stačiť kratšia doba pečenia – asi 20 až 25 minút.
- Po upečení nechaj koláč vychladnúť. Opatrne ho zbav papiera na pečenie a nakrájaj na trojuholníky.
Dobrú chuť!
obr. súkromný archív, pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov