Granatiersky pochod je pokrm, na ktorý budeš potrebovať len zopár surovín. Naši predkovia ho vraj varievali najmä počas vojny. Vtedy, keď bola naokolo chudoba a vo svojich špajzách nemali dostatok surovín. Má mnoho pomenovaní. „Granadírsky pochod, granadír marš, grandír marš, granatiersky marš, grenatír, grenadír či granadír„.
Jedlo, ktoré jednoducho milujete, alebo nenávidíte. A možno vám ho len znechutila školská jedáleň. Veľa jedál, ktoré som jedávala v školskej jedálni, poznám v domácej oveľa chutnejšej verzii. Ako napríklad ryžový nákyp. Doma sme ho robili šťavnatý s ovocím, s penou z bielkov navrchu. V školskej jedálni to bola len akási zapečená kocka ryže, poliata nejakou ovocnou šťavou. Sto a jedno. Až taký markantný rozdiel bol vo výslednej chuti.
Doma granatiersky pochod nevarím často. Manžel ho neobľubuje. Asi z dôvodu vyššie. Keď ho doma pripravujem, dávam do neho veľa restovanej cibuľky. Dodá mu užasnú chuť. Nešetrím ani červenou paprikou. Tá mu dodá krásnu farbu. A preto, aby dnešným obedom nepohrdol, pridala som do neho aj restovanú slaninku.
Na granatiersky pochod budeš potrebovať:
- 6 stredných zemiakov
- 250 g fliačkov
- 2 väčšie cibule
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- 3 – 4 čajové lyžičky červenej papriky
- 200 – 300 g slaninky
Postup prípravy:
- Zemiaky daj variť v šupke. Zatiaľ nakrájaj slaninku. Opraž ju na panvici.
- Keď pustí masť, pridaj k nej očistenú a nakrájanú cibuľku. Ak by jej pustila málo, môžeš na panvicu pridať trochu bravčovej masti.
- Slaninku a cibuľu restuj niekoľko minút za občasného miešania. Na záver k ním pridaj sladkú papriku. Zmes dobre premiešaj a odstav.
- Vo vode uvar fliačky podľa návodu na obale.
- Keď sa zemiaky uvaria, ošúp ich a pokrájaj na kocky. Vlož ich do hrnca a zmiešaj s cibuľou, slaninou, soľou, korením a fliačkami.
- Granatiersky pochod naservíruj na tanier. Môžeš podávať so zaváranými uhorkami, cviklou, alebo uhorkovým šalátom.
Dobrú chuť!
TIP1: Ak chceš do receptu skvelú domácu gazdovskú slaninku, neváhaj a navštív kamenný obchod Valach.
TIP2: Ak máš rád tradičné jedlá, vyskúšaj aj koložvársku kapustu. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov