Smotanové rožky sú jemným a dokonale nadýchaným pečivom. Na jazyku sa priam rozplývajú. Hodia sa na raňajky k bielej káve, kakauku, alebo lahodnému čaju.
Rožteky môžeš naplniť obľúbeným lekvárom, orechami, makom, či tvarohom. Cesto je tiež vhodné pre slané verzie náplní. Ja som tentoraz zvolila lekvár a orechovú plnku.
Na smotanové rožky budeš potrebovať:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 150 ml teplej vody
- pol kocky droždia
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 a pol ČL soli
- 100 ml oleja
- 200 g kyslej smotany
- 100 g studeného masla
- 1 vajce do cesta
- 1 vajce na potieranie
Náplň:
- hustý lekvár podľa vlastnej chuti
- 200 g mletých vlašských orechov, 2-3 PL práškového cukru, 2-3 PL rumu, 100 ml teplého mlieka
Ako smotanové rožky pripraviť:
- Múku preosej do misky a v strede vytvor jamku. Do jamky nadrob droždie a pridaj cukor. Zalej teplou vodou a nechaj postáť 10 minút.
- Pridaj vajíčko, olej, soľ a smotanu. Vareškou vymies hladké cesto. Popráš ho trochou hladkej múky a prikry bavlnenou utierkou. Cesto nechaj na teplom mieste kysnúť 45 minút.
- Pracovnú dosku popráš múkou. Cesto vyklop na dosku a rukami ho roztiahni. Môžeš ho trochu vyvaľkať. Studené maslo nastrúhaj na strúhadle, alebo za pomoci noža a rovnomerne rozlož po ceste. Cesto následne zroluj a rozvaľkaj. Prelož z oboch strán, rukami postláčaj a rozdeľ na 3 časti.
- Priprav si lekvár a orechovú plnku. Namleté orechy zmiešaj s cukrom. Pridaj teplé mlieko a rum. Dôkladne premiešaj.
- Z každej časti vytvaruj malý bochníček. Bochník vyvaľkaj na kruh a rozrež na 8 trojuholníkov. Do stredu každého trojuholníka daj za lyžičku orechovej náplne, alebo lekváru. Každý trojuholník zroluj od širšej časti k špicu do tvaru rožteka. Rovnakým spôsobom spracuj aj ostatné bochníčky.
- Naplnené rožky ukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie. Potri ich rozšľahaným vajíčkom.
- Smotanové rožky peč pri teplote 190°C asi 17 minút.
- Po upečení nechaj rožteky vychladnúť a môžeš ich poprášiť práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
TIP: Ak si milovníkom tradičného kysnutého pečiva, zaiste ťa poteší overený recept na famózne domáce pečené buchtičky.
Obr. súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov