Omáčka je bežnou záležitosťou domácej kuchyne. Pripravuje sa na mnoho spôsobov a jedlu dodá tú správnu chuť. Neodmysliteľne patrí k cestovinám, plnenej paprike, či mäsu na rôzne spôsoby.
Základný bešamel
Bešamel, alebo bešamelová omáčka sa bežne pripravuje v svetových kuchyniach. Je to jedna z najjednoduchších a najzákladnejších omáčok vôbec. Bešamel sa pridáva do zapekaných cestovín, lasagní, alebo len tak k zelenine. Ako teda na jeho prípravu?
30 g masla nechaj v hrnci rozpustiť. Pridaj 30 g hladkej múky a dôkladne metličkou miešaj, až kým sa vytvorí hustý, no jemný základ. Postupne základ zalej pol litrom teplého mlieka. Dôkladne miešaj a var asi 5 minút. Omáčku dochuť soľou, čiernym mletým korením a muškátovým orieškom.
Omáčka so syrom a brokolicou
Syrová omáčka sa dokonale hodí k cestovinám. Je mimoriadne sýta, jemná, no s výraznou chuťou. Ako bonus – je pripravená naozaj veľmi rýchlo.
Menšiu cibuľku posekaj nadrobno. Daj do hrnca spolu s lyžicou masla a osmahni dosklovita. Pridaj na kúsky narezanú brokolicu (bude pár ružičiek brokolice) a premiešaj. Zalej asi pol litrom vody. Pridaj soľ, čierne mleté korenie a lyžičku zeleninovej bujónky. Omáčku var asi 10 minút. Následne pridaj 1 črievko taveného syra a dôkladne miešaj, až kým sa syr úplne roztopí. Povar asi 2 minútky a odstav zo sporáka. Na záver pridaj 100 ml šľahačkovej smotany a dobre premiešaj.
Lahodná paradajková omáčka
Paradajková, alebo rajčinová omáčka je stará klasika. Každý si ju iste dobre pamätá z čias v škôlke, alebo z jedální na školách. Perfektná je na špagety, plnenú kapustu, či plnenú papriku. Hodí sa však aj k varenému, či pečenému mäsu s knedľou.
V hrnci nechaj roztopiť 2-3 PL masla a pridaj k nemu 2 PL hladkej múky. Dôkladne miešaj, vznikne ti hustá zápražka. Pridaj 200 g rajčinového pretlaku (alebo paradajkového pyré) a dôkladne premiešaj. Paradajkový základ zalej pol litrom vody, dôkladne premiešaj. Pridaj očistenú cibuľu vcelku, soľ, 1 bobkový lístok, 3 guličky nového korenia, lyžičku zeleninovej bujónky, alebo vegety a 2 klinčeky. Nechaj omáčku 10 minút variť, občas premiešaj. Na záver ju dochuť cukrom podľa vlastnej chuti. Ak chceš omáčku zjemniť, pridaj trochu sladkej šľahačkovej smotany. Cibuľu, nové korenie a bobkový lístok pred podávaním z omáčky vyber.
Smotanová s kôprom
Smotanová s kôprom bežne nazývaná aj „kôprovka“ sa dokonale hodí ku knedli a hovädzine, ale aj zemiakom a mäsovým guľkám. Jej chuť vynikne aj pri kuracine a cestovinách.
V hrnci roztop 3 PL masla, pridaj 3 PL hladkej múky a dôkladne miešaj. Vznikne hustá zápražka. Tú zalej 700 ml mlieka a metličkou vymiešaj. Pridaj podľa chuti soľ a cukor, 1 bobkový lístok 2 guličky celého čierneho korenia a 2 guličky nového korenia. Za stáleho miešania var asi 10-15 minút. Po odstavení pridaj ešte 100 ml šľahačkovej smotany a za hrsť nasekaného čerstvého kôpru. Kto má rád kyslejšiu kôprovku, môže pridať pár kvapiek citrónovej šťavy, alebo octu. Premiešaj a môžeš podávať.
Jednoduchá brusnicová omáčka
Brusnice samé o sebe chutia dosť trpko. No sú mimoriadne zdravé a dá sa z nich pripraviť úžasná omáčka, ktorá sa hodí hovädzej sviečkovej, panenke, mäsovým guľkám, grilovanému mäsu či syru. Milovníci sladkého si ju môžu dopriať k palacinkám, lievancom, či k bábovke.
Zo 180 g cukru a 150 ml vody uvar sirup. Až začne vrieť, pridaj čerstvé, alebo mrazené brusnice v množstve okolo 400 ml. Takto za občasného premiešania var omáčku asi 15 minút. Dochuť ju štipkou muškátového orieška a pár kvapkami citrónovej šťavy. Nechaj omáčku ešte minútku povrieť, potom ju odstav zo sporáka.
Dobrú chuť!
obr.pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov