Pečené kváskové buchty patria medzi tradičné recepty našich babičiek a starých materí. Nejedna ich vypekala najskôr ako mama svojim deťom, neskôr ako starká svojim vnúčatkám. Recept a postup vedeli od svojich mám a tie od svojich.
Pečené buchty sa pečú s rôznymi ovocnými lekvármi či džemom. Najčastejšie so slivkovým. Niekto ich pečie aj s tvarohovou plnkou. Čo rodina, to odlišný recept a iné chuťové kombinácie. U nás sa piekli výhradne s lekvárom. Často so spomínaným slivkovým. Mne najviac chutia s jahodovým džemom. Tak ich pripravujem ja.
Moja mama s babkou ich pripravujú kysnuté z droždia. Ja ich robím kvasené zo špaldovej múky s použitím kvásku. Vrátila som sa k tradičným postupom našich predkov. Skúšam rôzne recepty, ktoré sa dnes už pečú s použitím droždia. S nimi je to oveľa rýchlejší spôsob. Pečivo z neho je naozaj nadýchané. Ale mňa tak pohltila táto kvásková alchýmia, v ktorej ma podporuje aj môj manžel, že pripravujem a pečiem kváskove výtvory aj na úkor času. Avšak v stráviteľnejšej verzii. A tak si dnes spolu upečieme tieto utešené buchtičky v kváskovej verzii.
Na pečené kváskové buchty budeš potrebovať:
Rozvas:
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 150 g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 50 g celozrnnej špaldovej múky
- 150 g mlieka
- 1 vajce
- 45 g masla
- Štipka soli
- 15 g sladenky jačmennej
- Jahodový alebo iný lekvár
Po upečení:
- Roztopené maslo
- Práškový cukor
Pečené kváskové buchty – postup prípravy:
- Preosej múku. Zmiešaj ju s vodou a kváskom. Zmes poriadne rozmiešaj. Takto pripravený rozkvas bude kvasiť 8 až 12 hodín do zdvojnásobenia objemu v uzatvorenej nádobe.
- Rozkvas zmiešaj s preosiatou múkou a ostatnými ingredienciami. Vypracuješ vláčne cesto odliepajúce sa od stien misky.
- Cesto v prekrytej nádobe potravinárskou fóliou nechaj kvasiť 2 až 3 hodiny. Ja v tejto fáze uprednostňujem chladničkové kvasenie, pre dlhšiu fermentáciu a lepšiu stráviteľnosť. Cesto nechávam kvasiť v chladničke 12 až 20 hodín.
- Ak zvolíš chladničkové kysnutie, po vybratí ho nechaj 30 minút aklimatizovať.
- Nakvasené cesto si rozdeľ na 2-3 časti. Valčekom cesto na pomúčenej podložke vyvaľkaj v približne centimetrovej hrúbke.
- Z cesta vykrajuj pomocou pohára kruhy v priemere 8 – 10 cm. Alebo cesto jednoducho nakrájaj na štvorce. Vďaka tomuto spôsobu ti nezostane zvyšné vykrojené cesto, ako pri vykrajovaní pohárom.
- Na vykrojené cesto daj lyžičku lekváru. Prstami okraj spoj.
- Vytvorené buchtičky ukladaj tesne vedľa seba spojom cesta na spodku, na vymastený a múkou posypaný plech. Ak použiješ plech s nepriľnavým povrchom, nie je to potrebné.
- Takto pripravené buchty nechaj v prikrytom plechu kvasiť posledné 2 až 3 hodiny. Naberú objem.
- Buchty peč na 200 °C po dobu 20 minút.
- Upečené buchty potri roztopeným maslom a nechaj vychladnúť.
- Na záver popráš práškovým cukrom cez jemné sitko.
Dobrú chuť!
TIP: Ak máš rád pečené kváskové pečivo na sladko, neváhaj vyskúšať aj pečené buchtičky z lievito madre s kúskami čokolády. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov