Pletenky z kvásku sú chuťovo veľmi podobné klasickým rožkom. Majú však zaujímavý zapletený tvar. Skoro ako taká malá vianočka, len v slanej verzii. Pečú sa s rôznymi posýpkami. Makovou, sezamovou, rascovou, slnečnicovou, s kameninovou soľou, ľanovými semienkami alebo jednoducho bez.
Pletenky boli pečivom môjho detstva. Moja mama ich často kupovala. Zbožňovala ich rovnako ako ja a moji súrodenci. Vo väčšine reťazcov sa už z ponuky vytratili a nahradili ich pečivá z polotovarov. Preto ich občas upečiem v kváskovej verzii u nás doma. Pri ich príprave a pletení sa vrátim spomienkami do detstva. Cesto na pletenky je poddajné a pripomína mi hru s plastelínou. Po upečení pri každom odhryznutom súste zase zablúdim do minulosti späť. Ako sme sa na čerstvé zapletané pečivo doslova vrhli, keď sa mama vrátila z práce a priniesla nám ich z lokálnej pekárne.
Na pletenky z kvásku budeš potrebovať:
Rozkvas:
- 150 g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie
- 150 g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto:
- 350g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie
- 100g mlieka
- 70 g vody
- 40g masla
- 15g sladenky jačmennej
- 12 g soli
Posýpka:
- 1 vajíčko
- Mak, rasca, ľanové, slnečnicové alebo sezamové semienka
Pletenky z kvásku – postup prípravy:
- Preosiatú múku zmiešaj s vodou a kváskom pomocou stierky. V uzatvorenej nádobe rozkvas nechaj kvasiť 9 až 12 hodín do zdvojnásobenia objemu.
- Preosej si múku, vďaka čomu budú výsledné pletenky nadýchané. Zmiešaj ju s pripraveným rozkvasom a ostatnými ingredienciami na cesto.
- Vymies elastické a hladké cesto ručne, pomocou pekárničky alebo kuchynského robota. Správne vymiesenie bude trvať niekoľko minút. V momente, keď sa začne odliepať od stien misy a spojí sa do kompaktnej hmoty, je hotové.
- Vymiesené cesto nechaj v prekrytej nádobe kuchynskou fóliou, utierkou alebo vekom misy kvasiť 2 až 3 hodiny – do zdvojnásobenia objemu. Cesto nie je potrebné prekladať.
- Ja poväčšine pre ešte lepšiu stráviteľnosť pečiva uprednostňujem v tejto fáze chladničkové kvasenie. Trvá dlhšie po dobu 12 až 20 hodín. V prípade, že zvolíš toto dlhšie kvasenie, po vybratí nechaj cesto 30 minút aklimatizovať v izbovej teplote.
- Nakvasené cesto si rozdeľ na 6 až 8 častí. Podľa toho, aké veľké budeš výsledné pletenky chcieť.
- Každú časť rozdeľ na 3 časti. Vytvaruj z nich šúľaním dlhé valčeky. Tie spojíš na jednej strane a upletieš pletenky. Jej koniec tiež spoj prstami. Spoje môžeš trochu zahnúť popod pletenku.
- Ukladaj ich na plech ustlaný papierom na pečenie. Ten prikry hlbokým plechom a pečivo nechaj kvasiť 2 až 3 hodiny. Krásne naberie objem.
- Pred pečením potri pletenky rozšľahaným vajíčkom a posyp semienkami.
- Vlož ich do vyhriatej rúry na 200 °C. Peč po dobu 20 až 25 minút, kým sa povrch nesfarbí do zlatohnedých odtieňov.
- Pletenky vyber, poukladaj na mriežku a nechaj vychladnúť.
Dobrú chuť!
TIP: Ak máš rád pečivo v kváskovej verzii, neváhaj vyskúšať aj kváskové rožky. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov