Ryžový nákyp s broskyňami je sladké hlavné jedlo. Základom tohto pokrmu je ryža varená v mlieku. Môže sa kombinovať s ovocím, ktoré pokrmu dodá sviežosť. My doma ho pečieme so snehovou čiapočkou na vrchu. Gazdinky ho pripravujú s rôznym zaváraným ovocím. Ale existuje aj verzia bez ovocia alebo varianta s čokoládou. Ak zvolíš čerešňový kompót, predtým čerešne nezabudni odkôstkovať.
V detstve sme toto jedlo s bratom často pripravovali. Recept sme našli v kuchárskej knihe našich rodičov, kde bolo mnoho receptov na sladké jedlá. Najčastejšie sme ho robili so zaváranými marhuľami. Bola ich plná špajza. Naša mama ich cez leto zvykne zavárať dodnes.
S verziou zo školskej jedálne som sa nestotožnila. Ryžový ovocný nákyp sme doma pripravovali oveľa chutnejší a šťavnatejší. Ten dnešný som pripravila so zaváranými broskyňami. Mám ich najradšej. Manžel ryžový nákyp nemal rád. Môj mu však chutí.
Na ryžový nákyp s broskyňami budeš potrebovať:
- 350g ryže
- 1l plnotučného mlieka
- 120g masla
- 110g trstinového cukru
- 4 vajíčka
- 1 vanilkový cukor
- Zavárané broskyne alebo iné zavárané ovocie
- Štipka soli
Postup prípravy:
- Ryžu premy a uvar za častého miešania v mlieku so štipkou soli na nižšom až strednom stupni.
- Zatiaľ nakrájaj ovocie na plátky, alebo drobnejšie kúsky.
- Do uvarenej ryže pridaj maslo, cukor a žĺtka, ktoré si oddelil od bielkov. Zmes dobre premiešaj.
- Z 2 bielkov vyšľahaj tuhý sneh. Jemne ho primiešaj do ryžovej zmesi.
- Jej polovicu rovnomerne nanes na maslom potretým a strúhankou vysypaný pekáč.
- Na prvú vrstvu poukladaj ovocie. Následne opäť zvyšnú sladkú ryžovú zmes.
- Pripravený ryžový nákyp vlož do vyhriatej rúry. Peč 20 minút na teplote 200 °C.
- Zo zvyšných bielkov a vanilkového cukru vyšľahaj tuhý sneh. Ten navrstvi na ryžový nákyp po uplynutí prvého času pečenia.
- Vlož ho opäť do rúry. Teplotu zníž na 150 °C a dopekaj 10 minút.
- Ryžový nákyp narež a servíruj. Môžeš ho preliať šťavou z kompótu.
Dobrú chuť.
TIP1: Ak máš rád sladké obedové menu, neváhaj vyskúšať aj zapekané palacinky s malinami. Recept nájdeš TU.
TIP2: Ak chceš do receptu kvalitné domáce maslo alebo vajíčka, neváhaj navštíviť kamennú predajňu VALACH. Určite si u nás prídeš na svoje.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov