Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Ryžový nákyp s broskyňami a snehovou čiapočkou

od | apr 21, 2021 | Chuťovky, Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Ryžový nákyp s broskyňami je sladké hlavné jedlo. Základom tohto pokrmu je ryža varená v mlieku. Môže sa kombinovať s ovocím, ktoré pokrmu dodá sviežosť. My doma ho pečieme so snehovou čiapočkou na vrchu. Gazdinky ho pripravujú s rôznym zaváraným ovocím. Ale existuje aj verzia bez ovocia alebo varianta s čokoládou. Ak zvolíš čerešňový kompót, predtým čerešne nezabudni odkôstkovať.

V detstve sme toto jedlo s bratom často pripravovali. Recept sme našli v kuchárskej knihe našich rodičov, kde bolo mnoho receptov na sladké jedlá. Najčastejšie sme ho robili so zaváranými marhuľami. Bola ich plná špajza. Naša mama ich cez leto zvykne zavárať dodnes.

S verziou zo školskej jedálne som sa nestotožnila. Ryžový ovocný nákyp sme doma pripravovali oveľa chutnejší a šťavnatejší. Ten dnešný som pripravila so zaváranými broskyňami. Mám ich najradšej. Manžel ryžový nákyp nemal rád. Môj mu však chutí.

Na ryžový nákyp s broskyňami budeš potrebovať:

  • 350g ryže
  • 1l plnotučného mlieka
  • 120g masla
  • 110g trstinového cukru
  • 4 vajíčka
  • 1 vanilkový cukor
  • Zavárané broskyne alebo iné zavárané ovocie
  • Štipka soli
ryžový nákyp

Postup prípravy:

  • Ryžu premy a uvar za častého miešania v mlieku so štipkou soli na nižšom až strednom stupni.
  • Zatiaľ nakrájaj ovocie na plátky, alebo drobnejšie kúsky.
  • Do uvarenej ryže pridaj maslo, cukor a žĺtka, ktoré si oddelil od bielkov. Zmes dobre premiešaj.
  • Z 2 bielkov vyšľahaj tuhý sneh. Jemne ho primiešaj do ryžovej zmesi.
  • Jej polovicu rovnomerne nanes na maslom potretým a strúhankou vysypaný pekáč.
  • Na prvú vrstvu poukladaj ovocie. Následne opäť zvyšnú sladkú ryžovú zmes.
ryžový nákyp
  • Pripravený ryžový nákyp vlož do vyhriatej rúry. Peč 20 minút na teplote 200 °C.
  • Zo zvyšných bielkov a vanilkového cukru vyšľahaj tuhý sneh. Ten navrstvi na ryžový nákyp po uplynutí prvého času pečenia.
  • Vlož ho opäť do rúry. Teplotu zníž na 150 °C a dopekaj 10 minút.
  • Ryžový nákyp narež a servíruj. Môžeš ho preliať šťavou z kompótu.
ryžový nákyp
Sladký a mliečny ryžový nákyp dokonalo chuťovo aj farebne osvieži broskyňový kompót

Dobrú chuť.

TIP1: Ak máš rád sladké obedové menu, neváhaj vyskúšať aj zapekané palacinky s malinami. Recept nájdeš TU.

TIP2: Ak chceš do receptu kvalitné domáce maslo alebo vajíčka, neváhaj navštíviť kamennú predajňu VALACH. Určite si u nás prídeš na svoje.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: hlavne jedlo // mlieko // ryža

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This