Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Rodiola ružová – rastlina dobrej nálady a duševnej rovnováhy

od | máj 4, 2021 | Bylinky | 0 komentárov

Rodiola ružová (Rhodiola rosea) – známa je aj ako rozchodnica, zlatý koreň, alebo koreň ružový. Na Sibíri sa traduje, že ten, kto pije čaj z rozchodnice, dožije sa 100 rokov. Dostatočná motivácia na vyskúšanie. Čo ty na to?

Koreň rozchodnice má po zomletí výraznú vôňu, pripomínajúcu ružu. Je to trvalka, ktorá rastie vo vyšších až horských polohách. V minulosti jej pripisovali magickú moc. Je obľúbenou u študentov, manažérov a iných duševne pracujúcich. Priaznivo totiž vplýva na pamäť a celkový výkon mozgu.

Koreň rodioly oplýva množstvom minerálov. Významný je obsah mangánu, medi, zinku, či selénu. Tými najdôležitejšími účinnými látkami sú flavonoidy – rhodiolín, tricín, rosavín, salidrosid, heteroglykosidy aj steroidné látky.

Rodiolu možno užívať v rôznych formách. Zo suchého koreňa sa pripravuje čaj. O niečo účinnejšia a skladovateľnejšia je tinktúra z koreňa. Z extraktu rozchodnice sa vyrábajú aj rôzne tablety a kapsule.

rhodiola ružová

Rodiola pre dobrú náladu a duševnú pohodu

Rastlina podporuje a harmonizuje vylučovanie neurotransmiterov. Neurotransmiter prenáša nervové vzruchy a umožňuje vyvolanie určitej reakcie, prípadne šírenie podráždenia. Znie to zložito? Poďme do tejto vedy spolu vniesť trochu svetla.

Ľudský mozog má miliardy nervových buniek – neurónov. Každý neurón je spojený s mnohými ďalšími bunkami. Každá reakcia – pocit, myšlienka, pohyb – je výsledkom komunikácie medzi týmito neurónmi. A na komunikáciu neuróny využívajú spomínané neurotransmitery.

Neurotransmitery tak pomáhajú regulovať emócie, strach, potešenie, či radosť. Ale aj zlosť, náladu ako takú, pamäť, pozornosť, energiu, chuť do jedla, chute, spánok, aj vnímanie bolesti. Vplývajú tak na celkovú duševnú rovnováhu a emočnú stabilitu.

Rodiola tiež podporuje tvorbu serotonínu – povestného hormónu šťastia, radosti a dobrej nálady.

rodiola kvet

Psychická aj fyzická výkonnosť na maximum

Rozchodnica neobsahuje kofeín. Napriek tomu má stimulačné účinky vyššie ako samotná káva. Jej vplyv na kognitívne vlastnosti je nepopierateľný. Zlepšuje pamäť, potláča únavu a prirodzene stimuluje hormonálnu aktivitu. Rozhodne sa po prípravku z rodioly oplatí siahnuť pri stavoch vyčerpania, nervozity ale aj pri nespavosti. Ľuďom vykonávajúcich náročnú fyzickú aktivitu pomáha udržiavať dostatočný výkon. Rodiola pôsobí dokonca ako afrodiziakum. Pre svoje účinky si vyslúžila prezývku zelená viagra.

Bylina prospievajúca zdraviu a imunite

Rodiola posilňuje funkcie srdca a harmonizuje jeho rytmus. Je spoľahlivým antioxidantom a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Rastlina napomáha regulovať hladinu krvného cukru. Rodiola pomáha chrániť pečeň. Priaznivo vplýva na chuť do jedla.

kvitnúca rodiola

Rodiola ako prírodný spaľovač tukov

Rodiola aktivuje enzýmy ovplyvňujúce spaľovanie tukov. Napomáha tak redukovať hmotnosť. Rastlina má účinky podobné anabolickým steroidom. Avšak to všetko bez vedľajších účinkov a nebezpečenstiev. Napomáha naberať svalovú hmotu. Súčasne zlepšuje pomer svalov a tuku.

TIP: Chceš sa dozvedieť viac o sile liečivých rastlín? Klikni TU.

Obrázky: flickr.com

0 komentárov

Trackbacks/Pingbacks

  1. Arália mandžurská – unikátny prírodný stimulant a adaptogén - […] má mimoriadne silné posilňujúce účinky. Silnejšie má už len rozchodnica. Zvyšuje fyzickú aj mentálnu […]

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: AFRA // rhodiola // rodiola ružová

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This