Hovädzie na hrášku je tradičný mäsový pokrm gazdiniek predchádzajúcich generácií. Nazývali ho aj námornícky či mexický guláš. Dnes sa už varí pomenej, ale občas sa mihne v dennom menu našich slovenských či českých reštaurácií. Zvykol sa podávať s tarhoňou, dusenou či slovenskou ryžou. Na vrchu so syrovou posýpkou alebo plátkami vareného vajíčka na tvrdo.
Náš sused, ktorý je vo veku mojich starých rodičov mi spomínal, že kedysi varili mäsové jedlá často z hovädziny. Vraj to bolo v ich dobe veľmi dostupné a cenovo najprijateľnejšie mäso. Dnes im môžem len ticho závidieť. Pretože pokrmy z hovädzieho mäsa mám najradšej. Má svojskú špecifickú chuť a je veľmi zdravé.
Za mojich detských čias som sa s týmto jedlom stretla v školskej jedálni. Doslova som si ho zamilovala, vďaka skvelej chuti a kombinácií surovín. Moji rodičia tento pokrm nezvykli variť. Ale keďže som si ho veľmi obľúbila, doma ho občas zvrtnem. A veru, obľubuje ho aj môj manžel. Príprava nie je zložitá, avšak hovädzie mäso sa zvykne variť dlhšie. Ale to nie je prekážkou pripraviť tento naozaj chutný recept.
Na hovädzie na hrášku budeš potrebovať:
- 1kg hovädzieho mäsa
- 2 cibule
- 4-5 polievkových lyžíc paradajkového pyré
- 300g mrazeného hrášku
- 2 polievkové lyžice bujónky hovädzej
- Soľ podľa chuti
- 4-farebné korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- Tvrdý syr
Postup prípravy:
- Očistenú a olúpanú cibuľu nakrájaj na drobné kúsky. Na oleji ju speň do sklovita.
- Pridaj nakrájané mäso na kocky. Sprudka ho orestuj, nech sa zatiahne.
- Pridaj korenie, červenú papriku a paradajkové pyré. Zmes poriadne premiešaj a pridaj vodu, aby bolo mäso ponorené.
- Pridaj aj hovädziu bujónku. Mäso dus do mäkka.
- Keď bude mäso takmer mäkké, pridaj hrášok.
- Na záver dochuť soľou podľa potreby.
- Syr nastrúhaj na jemno. Naservírované mäso posyp nastrúhaným syrom.
- Môžeš podávať s tarhoňou, dusenou alebo slovenskou ryžou.
- Pokrm môžeš podávať aj s plátkami uvareného vajíčka na tvrdo.
Dobrú chuť.
TIP: Ak máš rád mäsové pokrmy z hovädzieho mäsa, neváhaj vyskúšať aj španielske vtáčiky. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov