Španielske vtáčiky sú tradičným mäsovým pokrmom. Mnohí ho poznáme aj zo školskej jedálne. Boli jedným z mnohých jedál, ktoré vedeli tety kuchárky urobiť naozaj veľmi chutne. V našom originálnom recepte sa pripravuje z hovädzieho mäsa, ale existuje aj bravčová verzia. Najčastejšie sa podáva s dusenou ryžou. Ale vhodné prílohy sú aj slovenská ryža, tarhoňa alebo zemiaková kaša.
V dnešnej dobe si môžeme na tejto mäsovej delikatese pochutnať práve vďaka šľachtičnej Márií Španielskej. V 16. storočí priniesla tento recept so svojimi kuchármi do Prahy. Je to teda tradičný španielsky pokrm. Avšak naše tradičné vtáčiky sa líšia od originálneho receptu. V španielsku sa toto jedlo volá úplne inak – „el nino envuelto“. V preklade „zabalené dieťa“. A mäsové závitky plnia s úplne inými ingredienciami. Čiže zrejme si ho stáročiami gazdinky pozmenili. A veru, som im vďačná. Nakoľko pôvodný recept obsahoval sardely, ktoré ja osobne neobľubujem.
Nespomínam si, že by španielske vtáčiky pripravovali moji rodičia. Poznám ho zo spomínanej školskej jedálne. Vždy mi tieto hovädzie závitky veľmi chutili. Preto ich občas pripravujem aj doma. A manželovi rovnako týmto jedlom ulahodím.
Španielske vtáčiky – budeš potrebovať:
- 600 g zadnej hovädziny
- 2 čajové lyžičky korenia – šťavnatá roštenka
- 2 vajíčka
- Kyslé uhorky
- 1 polievková lyžica bujónky hovädzej
- soľ podľa chuti
- Horčica
- 150 g slaniny plátkovej
- Štvorfarebné korenie
- 100 g párky – napríklad Viedenské
- bravčová masť
- 1 – 2 polievkové lyžice hladkej múky
Postup prípravy:
- Do menšieho hrnca daj variť dve vajíčka na tvrdo.
- Hovädzie mäso si nakrájaj na plátky. Naklep ho na tenko. Plátky posoľ, okoreň čerstvo mletým korením a potri horčicou.
- Párky nakrájaj na menšie časti podľa počtu hovädzích plátkov.
- Uvarené vajíčka ošúp a nakrájaj na mesiačiky.
- Na každý kúsok mäsa polož plátok slaninky, vajíčko, kyslú uhorku a párku. Mäso zroluj a zviaž niťou, alebo upevni špáradlami.
- V hrnci na masti sprudka opeč takto pripravené mäso z každej strany. Následne ho výber a vo výpeku orestuj nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Mäso vlož späť do hrnca, zalej vodou a priveď k varu.
- Pridaj bujónku a korenie šťavnatá roštenka.
- Mäso podus domäkka.
- Keď je mäso mäkké, výber ho z omáčky. Omáčku ponorný mixérom rozmixujú do hladka.
- Múku rozmiešaj v troche vody. Cez jemne sitko zmes nalej do omáčky. Za stáleho miešania omáčku chvíľu povar, kým trochu nezhustne.
- Zo závitkov výber niť alebo špáradlá. Vlož ich späť do hrnca s omáčkou.
- Španielské vtáčiky naservíruj na tenier s prílohou.
Dobrú chuť!
TIP: Ak si milovník mäsových jedál, neváhaj vyskúšať aj bravčovú panenku na slivkovej omáčke. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov