Trhací žemľový chlieb je pekárskym kúskom na spôsob žemličiek. Avšak v podobe okrúhleho bochníka. Môžeš ho upiecť vtedy, keď sa nevieš rozhodnúť, či chceš upiecť chlieb alebo pečivo. Rýchla a zároveň veľmi chutná verzia trhacieho chlebíka so semienkami je skvelým tipom na každú príležitosť.
Ja som tento „hybridný kúsok žemľo-chlebíka“ piekla s použitím sušeného aktívneho droždia. Recept je skutočne veľmi jednoduchý a rýchly. Ak si milovník cesnaku, vieš si tento kúsok vylepšiť cesnakovo-maslovou zmesou. Stačí ňou potrieť nakysnuté žemličky a vznikne zaujímavá chuťovka. Úžasne chutia aj ako samostatný pokrm. Prípadne si ich vieš vychutnať napríklad s chutnou krémovou polievkou. Avšak pozor, neskutočne rýchlo sa za nimi „zapráši„.
Na trhací žemľový chlieb budeš potrebovať:
- 450 g pšeničnej hladkej alebo chlebovej múky
- 50g celozrnnej pšeničnej múky
- 330 g vody
- 5g sušeného aktívneho droždia
- 1 čajová lyžička ľanových semienok
- 1 čajová lyžička sezamových semienok
- 1 čajová lyžička chia semienok
- 1 čajová lyžička medu
- 14 g soli
Cesnaková verzia pre milovníkov cesnaku:
- 60g masla
- 4 strúčiky cesnaku
Postup prípravy:
- Pred prípravou cesta preosej múku, aby bol žemľový chlieb nadýchaný. Všetky ingrediencie zmiešaj a vymies z nich kompaktné cesto, odliepajúce sa od stien misy.
- Cesto nechaj vykysnúť v nádobe prekrytej utierkou. Kysnutie bude trvať približne 30 až 60 minút, podľa okolitej teploty.
- Z nakysnutého cesta vytvaruj guľaté žemličky. Tie ukladaj vedľa seba do okrúhleho plechu. Plech predtým potri olejom a vysyp múkou. Ak máš pekáč nepriľnavým povrchom, tento krok môžeš preskočiť.
- Poukladané žemličky nechaj nakysnúť na plechu prikrytým utierkou po dobu 30 minút.
- V rámci cesnakovej verzie priprav cesnakovo-maslovú zmes. Zmiešaj zmäknuté maslo s cesnakom. Žemličky potri polovicou pripravenej zmesi.
- Vlož ich do rozohriatej rúry na 200°C po dobu 20 až 25 minút.
- Keď začne kôrka žemličiek nadobúdať zlatistú farbu, chlebík je upečený.
- V rámci cesnakovej verzie potri ešte teplé žemličky zvyšnou cesnakovo-maslovou zmesou.
- Chlebík môžeš preložiť na mriežku. Nechaj ho vychladnúť.
- Tento chlebík sa nekrája ako tradičný bochník. Jednoducho si z neho odtrhneš kúsok žemličky a vychutnávaš.
Dobrú chuť.
TIP: Ak by si mal chuť na klasické žemle, vieš si ich pripraviť v kváskovej verzii podľa receptu TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov