Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Trhací žemľový chlieb – nevšedná verzia chlebíka na dva spôsoby

od | aug 26, 2021 | Chuťovky, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Trhací žemľový chlieb je pekárskym kúskom na spôsob žemličiek. Avšak v podobe okrúhleho bochníka. Môžeš ho upiecť vtedy, keď sa nevieš rozhodnúť, či chceš upiecť chlieb alebo pečivo. Rýchla a zároveň veľmi chutná verzia trhacieho chlebíka so semienkami je skvelým tipom na každú príležitosť.

Ja som tento „hybridný kúsok žemľo-chlebíka“ piekla s použitím sušeného aktívneho droždia. Recept je skutočne veľmi jednoduchý a rýchly. Ak si milovník cesnaku, vieš si tento kúsok vylepšiť cesnakovo-maslovou zmesou. Stačí ňou potrieť nakysnuté žemličky a vznikne zaujímavá chuťovka. Úžasne chutia aj ako samostatný pokrm. Prípadne si ich vieš vychutnať napríklad s chutnou krémovou polievkou. Avšak pozor, neskutočne rýchlo sa za nimi „zapráši„.

Na trhací žemľový chlieb budeš potrebovať:

Cesnaková verzia pre milovníkov cesnaku:

  • 60g masla
  • 4 strúčiky cesnaku

Postup prípravy:

  • Pred prípravou cesta preosej múku, aby bol žemľový chlieb nadýchaný. Všetky ingrediencie zmiešaj a vymies z nich kompaktné cesto, odliepajúce sa od stien misy.
  • Cesto nechaj vykysnúť v nádobe prekrytej utierkou. Kysnutie bude trvať približne 30 až 60 minút, podľa okolitej teploty.
  • Z nakysnutého cesta vytvaruj guľaté žemličky. Tie ukladaj vedľa seba do okrúhleho plechu. Plech predtým potri olejom a vysyp múkou. Ak máš pekáč nepriľnavým povrchom, tento krok môžeš preskočiť.
Trhací žemľový chlieb
  • Poukladané žemličky nechaj nakysnúť na plechu prikrytým utierkou po dobu 30 minút.
  • V rámci cesnakovej verzie priprav cesnakovo-maslovú zmes. Zmiešaj zmäknuté maslo s cesnakom. Žemličky potri polovicou pripravenej zmesi.
  • Vlož ich do rozohriatej rúry na 200°C po dobu 20 až 25 minút.
  • Keď začne kôrka žemličiek nadobúdať zlatistú farbu, chlebík je upečený.
Trhací žemľový chlieb
  • V rámci cesnakovej verzie potri ešte teplé žemličky zvyšnou cesnakovo-maslovou zmesou.
  • Chlebík môžeš preložiť na mriežku. Nechaj ho vychladnúť.
  • Tento chlebík sa nekrája ako tradičný bochník. Jednoducho si z neho odtrhneš kúsok žemličky a vychutnávaš.
Trhací žemľový chlieb
Trhací žemľový chlieb ma zaujímavý nevšedný tvar. Cesnaková verzia naviac špecifickú vôňu a chuť.

Dobrú chuť.

TIP: Ak by si mal chuť na klasické žemle, vieš si ich pripraviť v kváskovej verzii podľa receptu TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: cesto // kysnuté // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This