Hrnčekový perník si zaiste obľúbi každý. Je jednoduchý na prípravu, lahodný, nadýchaný a pekne šťavnatý. Čo viac si priať. Navyše prenikavá vôňa škorice a perníkového korenia priam navodí pohodovú atmosféru Vianoc kedykoľvek počas roka. Vďaka svojej nenáročnosti je hrnčekový perník dobrým štartom aj pre menej skúsené gazdinky. Úspech je zaručený, nie je čo pokaziť.
V recepte je použitý hrnček o objeme 250 ml.
Hrnčekový perník – recept
Ingrediencie na cesto:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček studenej vody
- 2 vajíčka
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL korenia do perníkov
- 2 PL kakaa
- 1 ČL mletej škorice
- pol hrnčeka rastlinného oleja
- 2-3 PL pikantného džemu (najlepšie ríbezľový)
- štipka soli
Na potieranie:
- ríbezľový džem
- 100 g čokolády na varenie + 2 PL masla
Postup prípravy:
- Vo väčšej miske vyšľahaj celé vajíčka s cukrom. Postupne pridaj sypké ingrediencie – múku, sódu bikarbónu, korenie do perníkov, kakao, škoricu a nezabudni aj na štipku soli. Nakoniec dolej vodu, olej a priamo do cesta pridaj aj 2-3 lyžice džemu. Použiť môžeš ríbezľový, slivkový, alebo malinový džem. Elektrickým šľahačom všetko dôkladne premiešaj, aby sa ingrediencie dobre prepojili.
- Hlbší plech dôkladne vytri rastlinným olejom. Nalej na neho cesto a rovnomerne rozotri do strán. Po vrchu pofrkaj džem. Ak je hustejší pomôž si lyžičkou a priamo na vrch cesta pohádž malé kôpky džemu. Hrnčekový perník tak bude šťavnatejší a lahodnejší.
- Perník vlož do rúry a peč pri teplote 180 °C asi 25 minút.
- Po dopečení potri perník ešte za horúca džemom. Nechaj vychladnúť a vrch potri čokoládovou polevou. Tú si priprav roztopením masla a čokolády vo vodnom kúpeli.
- Hotovo. Hrnčekový perník nechaj vychladnúť. Potom ho porež na menšie kúsky a môžeš podávať. Zaiste poteší vzhľadom, príjemnou vôňou a najmä dokonalou perníkovou chuťou.
Dobrú chuť!
TIP: Milovníci rýchlych jednoduchých maškŕt sa môžu inšpirovať ďalšími overenými hrnčekovými receptami.
obr: pixabay.com, súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov