Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Hrnčekový perník – dokonalá lahôdka pre malých aj veľkých

od | aug 17, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Hrnčekový perník si zaiste obľúbi každý. Je jednoduchý na prípravu, lahodný, nadýchaný a pekne šťavnatý. Čo viac si priať. Navyše prenikavá vôňa škorice a perníkového korenia priam navodí pohodovú atmosféru Vianoc kedykoľvek počas roka. Vďaka svojej nenáročnosti je hrnčekový perník dobrým štartom aj pre menej skúsené gazdinky. Úspech je zaručený, nie je čo pokaziť.

V recepte je použitý hrnček o objeme 250 ml.

hrnček

Hrnčekový perník – recept

Ingrediencie na cesto:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček studenej vody
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL korenia do perníkov
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL mletej škorice
  • pol hrnčeka rastlinného oleja
  • 2-3 PL pikantného džemu (najlepšie ríbezľový)
  • štipka soli

Na potieranie:

hrnčekový perník postup práce

Postup prípravy:

  • Vo väčšej miske vyšľahaj celé vajíčka s cukrom. Postupne pridaj sypké ingrediencie – múku, sódu bikarbónu, korenie do perníkov, kakao, škoricu a nezabudni aj na štipku soli. Nakoniec dolej vodu, olej a priamo do cesta pridaj aj 2-3 lyžice džemu. Použiť môžeš ríbezľový, slivkový, alebo malinový džem. Elektrickým šľahačom všetko dôkladne premiešaj, aby sa ingrediencie dobre prepojili.
  • Hlbší plech dôkladne vytri rastlinným olejom. Nalej na neho cesto a rovnomerne rozotri do strán. Po vrchu pofrkaj džem. Ak je hustejší pomôž si lyžičkou a priamo na vrch cesta pohádž malé kôpky džemu. Hrnčekový perník tak bude šťavnatejší a lahodnejší.
  • Perník vlož do rúry a peč pri teplote 180 °C asi 25 minút.
  • Po dopečení potri perník ešte za horúca džemom. Nechaj vychladnúť a vrch potri čokoládovou polevou. Tú si priprav roztopením masla a čokolády vo vodnom kúpeli.
  • Hotovo. Hrnčekový perník nechaj vychladnúť. Potom ho porež na menšie kúsky a môžeš podávať. Zaiste poteší vzhľadom, príjemnou vôňou a najmä dokonalou perníkovou chuťou.

Dobrú chuť!

TIP: Milovníci rýchlych jednoduchých maškŕt sa môžu inšpirovať ďalšími overenými hrnčekovými receptami.

obr: pixabay.com, súkromný archív

0 komentárov

Ďalšie zaujímavosti na: hrnčekové // škorica // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This