Majonézový šalát a jeho rôzne verzie boli obľúbenou pochúťkou našich starých rodičov. V tej dobe existovali predajne zvané „lahôdky“, v ktorých sa tieto pochúťky predávali. Pochutnávalo sa na nich s rôznym pečivom, ale najčastejšie rožkami. Majonéza, jemná saláma, zaváraná alebo sterilizovaná zelenina sú základnými ingredienciami týchto šalátov.
Na prípravu sú naozaj jednoduché. Naozaj najlepšie sú s čerstvo upečeným domácim pečivom. Navyše sú lahôdkové šaláty vynikajúcou prílohou aj k obloženým misám na rôzne oslavy. Avšak tento pokrm nepatrí medzi najzdravšie. Ale na občasnú slávnostnú príležitosť alebo zamaškrtenie sú dobrou voľbou.
Existuje mnoho druhov majonézových lahôdkových šalátov. Okrem tradičného zemiakového poznáme parížsky, vlašský, vajíčkový, pikantný, diabolský, ruské vajce, holandský, či nemajonézový bulharský šalát. Tradičný zemiakový šalát sa pripravuje na Vianoce takmer v každej rodine. Ostatné lahôdkové šaláty si vieme počas celého roka kúpiť v obchodných reťazcoch. Prečo si takýto šalát nepripraviť aj doma? Ja som si pripravila 3 jednoduché recepty na majonézové šaláty – parížsky, vlašský a pikantný pre milovníkov štipľavého.
Parížsky majonézový šalát
Budeš potrebovať:
- 300g jemnej salámy alebo šunky
- 400g majonézy
- 90g kyslých uhoriek
- 120g sterilizovaného hrášku
- 1 cibuľa
- Horčica – 1 polievková lyžica
- Ocot – 1 polievková lyžica
- Worcesterská omáčka – 1 polievková lyžica
- Farebné korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti
Postup prípravy:
Ako prvé nakrájaj cibuľu najemno. Následne nakrájaj uhorky a jemnú salámu na drobné kúsky. Nakoniec pridaj do misky ostatné ingrediencie a rovnomerne zmiešaj.
Vlašský majonézový šalát:
Budeš potrebovať:
- 250g jemnej salámy alebo šunky
- 400g majonézy
- 250g zemiakov
- 1 mrkva
- 1cibuľa
- 60g sterilizovaného hrášku
- 80g kyslých uhoriek
- Horčica – 1 polievková lyžica
- Ocot – 1 polievková lyžica
- Worcesterská omáčka – 1 polievková lyžica
- Farebné korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti
Postup prípravy:
Ako prvé uvar zemiaky a mrkvu do mäkka. Kým sa budú variť, nakrájaj cibuľu nadrobno. Potom nechaj uvarené zemiaky a mrkvu vychladnúť. Následne ich ošúp a spoločne s kyslými uhorkami a salámou nakrájaj na menšie kúsky. Nakoniec rovnomerne premiešaj všetky ingrediencie v mise.
Pikantný majonézový šalát
Budeš potrebovať:
- 300g jemnej salámy alebo šunky
- 400g majonézy
- 1/2 čajovej lyžičky Cayenne – tekuté chilli
- 2 čajové lyžičky červenej papriky
- 60g kyslých uhoriek
- 60g sterilizovaného hrášku
- Kečup – 1 polievková lyžica
- Horčica – 1 polievková lyžica
- Ocot – 1 polievková lyžica
- Worcesterská omáčka – 1 polievková lyžica
- Farebné korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti
Postup prípravy:
Najskôr nakrájaj zavárané uhorky a salámu na jemno. Potom pridaj ostatné ingrediencie a rovnomerne všetko premiešaj v mise.
TIP: Ešte viac si majonézový šalát vychutnáte aj s čerstvým domácim pečivom. Môžete si k nemu upiecť napríklad kváskové rožky podľa receptu TU.
obr. súkromný archív, pixabay.com
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov