Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Plnená fašírka – tradičná dobrota z mletého mäsa

od | sep 13, 2021 | Hlavné jedlo, Mäso, Recepty | 0 komentárov

Plnená fašírka je pomerne univerzálnym jedlom. Chutí dobre na studeno s čerstvým chlebíkom. Skvele sa hodí tiež v teplej podobe k akémukoľvek prívarku, či zemiakom. Syr a kapia dodajú mäsu ešte výraznejšiu a o to viac lahodnejšiu chuť.

Rolka studenej fašírky je jedlo, ktoré sa u nás vždy zje. Navyše základný recept možno obmieňať a okoreniť aj niečím iným. V tomto prípade určite odporúčam nevynechať korenie na grilovanie, pretože dodá fašírke unikátnu chuť. Ako alternatívu môžeš použiť čerstvé nasekané bylinky ako pažítka, petržlenová vňať, či medvedí cesnak.

Fašírka je skvelá plnená, ale aj neplnená. Mäso môže byť bravčové, no chutná je tiež kombinácia bravčového a hovädzieho pol na pol. Každému podľa ľubovôle.

mleté bravčové mäso

Plnená fašírka – čo budeš potrebovať:

  • 500 g bravčového pliecka
  • 1 vajce
  • 2-3 PL strúhanky
  • soľ
  • mleté čierne korenie, mleté nové korenie, majoránka, korenie na grilovanie
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 1 menšia cibuľka + 1 PL rastlinného oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 plátky syra (npr.gouda)
  • zaváraná paprika (kapia)
  • horčica a 1 vajce na potretie

Postup prípravy:

  • Mleté bravčové pliecko daj do misky. Pridaj podľa vlastnej chuti soľ, čierne aj nové korenie, sušenú majoránku a korenie na grilovanie. Postupne čerstvú nasekanú petržlenovú vňať, 1 celé vajce aj prelisovaný cesnak.
  • Cibuľku nasekaj na drobno. Na lyžici oleja ju speň do sklovita a následne pridaj k mäsu. Nakoniec popráš mäso lyžicou strúhanky a dôkladne premiešaj, aby sa chute prepojili.
postup prípravy na plnenú fašírku
  • Väčšiu tácku, prípadne pracovnú dosku popráš 1-2 lyžicami strúhanky. Na to prenes celú mäsovú zmes. Rukou vytvaruj plochý obdĺžnik a do jeho stredu nanes na pásiky narezaný syr, aj plátky zaváranej kapie. Obdĺžnik opatrne spoj a pevne postláčaj do ucelenej rolky.
  • Formu, v ktorej budeš fašírku piecť, vysteľ papierom na pečenie. Opatrne do nej prenes fašírku.

plnená fašírka postup
  • Vrch aj boky plnenej fašírky potri plnotučnou horčicou (2-3 lyžicami) a nakoniec vyšľahaným vajíčkom.
  • Plnenú fašírku peč pri teplote 200°C asi 45 minút.
  • Podávaj s chlebom, zemiakmi, alebo s obľúbeným domácim prívarkom.

Dobrú chuť!

TIP: Iste ťa očaria aj ďalšie recepty na chutné mäsko. Nechaj sa inšpirovať a zaiste niečo chutné nájdeš.

Obr. súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: bravčové mäso // cesnak // syr

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This