Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Neťahaná štrúdľa s jablkovou náplňou

od | sep 9, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 1 komentár

Neťahaná štrúdľa očarí každého milovníka jablkových dezertov. Jemné cesto plné lahodnej jabĺčkovej náplne, vyčarí úsmev aj tým najnáročnejším labužníkom. Pripravuje sa z vaľkaného cesta. Zvládnu ju tak aj menej skúsené gazdinky, pre ktoré je ťahané cesto výzvou.

Neťahaná štrúdľa je skvelou alternatívu k tradičnej ťahanej verzii. Cesto je hotové pomerne rýchlo a jeho veľkou výhodou je, že sa s ním celkom dobre pracuje.

jablká

Na neťahanú štrúdľu budeš potrebovať:

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 125 g mäkkého masla
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • 1 dcl mlieka
  • štipka soli

Jablková náplň:

štrúdle s jablkami

Postup prípravy:

  • Do veľkej misky daj mäkké maslo, múku, vajce, cukor, soľ a prášok do pečiva. Dôkladne vymiešaj, až kým vznikne hladké nelepivé cesto. Pomôcť si môžeš aj kuchynským robotom. Cesto prelož na pomúčenú pracovnú dosku a nechaj odpočívať, až kým si pripravíš jabĺčkovú náplň.
  • Jablká umy, ošúp a následne nastrúhaj na hrubšom strúhadle, alebo nasekaj na malé kúsky. Pokvapkaj šťavou z citróna, potom pridaj cukor, škoricu, vanilkový cukor a varechou dobre premiešaj.
  • Na malej panvici rozpusti 3 lyžice masla. Pridaj strúhanku a krátko opeč.
  • Cesto rozdeľ na 3 časti a každú vyvaľkaj na tenký plát. Každý plát posyp lyžicou opečenej strúhanky a následne na to nanes jablkovú náplň. Vrch môžeš posypať mletými vlašskými orechami. Nie je to síce nutné, no štrúdli dodajú šmrnc.
  • Okraje cesta zahni do vnútra a celé cesto opatrne zroluj. Štrúdle ulož na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Popichaj vrch sem-tam vidličkou.
  • Maslo s mliekom ohrej v mikrovlnke a dôkladne potri každú štrúdľu.
  • Štrúdle peč pri teplote 200°C asi 30-35 minút.
  • Po upečení ich nechaj vychladnúť, nakrájaj na pásiky a môžeš vrch poprášiť práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

TIP: Mnoho ďalších inšpiratívnych a osvedčených receptov na dezerty, koláče ale aj rôzne maškrty nájdeš na Uvalacha.sk

Obr. pixabay.com, flickr.com

1 komentár

  1. Miroslav

    super recept Meri

    Odpoveda

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // jablká // múka // orechy // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This