Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Ako doma pripraviť brusnicový džem? 3 recepty a tipy na prípravu.

od | sep 6, 2021 | Chuťovky, Recepty | 0 komentárov

Počas jesene dozrievajú najčastejšie popri ihličnatých lesoch bobule brusníc. Táto plodina je plná antioxidačných látok a nepopierateľne plná živín a blahodarných látok pre naše zdravie. Preto netreba váhať a po žiarivo – červených bobuľkách treba určite siahnuť. Vieš z nich pripraviť napríklad skvelý brusnicový džem.

Šikovné gazdinky z brusníc pripravujú okrem džemu či lekváru, aj skvelý brusnicový sirup alebo výživu. Brusnice sa dajú zavárať aj sušiť. Dá sa z nich pripraviť zdravá šťava, dokonca aj chutné víno. Ja som si pre vás pripravila recepty na brusnicový džem hneď v 3 verziách. Tradičný recept, džem s korenistou chuťou klinčekov a sladko – drevitou arómou škorice. Posledný tretí tip je na výnimočný brusnicový džem s prenikavou levanduľou.

Tradičný brusnicový džem:

brusnicový džem

Budeš potrebovať:

Postup prípravy:

brusnicový džem príprava

Brusnice preber a opláchni. Nasyp do hrnca a zalej vodou. Do hrnca pridaj cukor a kyselinu citrónovú. Zmes poriadne premiešaj. Džem priveď k varu. Var 5 až 15 minút za občasného miešania. Uvarený džem naplň do zaváraninových pohárov a uzavri viečkom. Poháre otoč viečkom na spodok a poukladaj na kuchynskú utierku. Nechaj vychladnúť.

Brusnicový džem s cejlónskou škoricou a klinčekmi

brusnicový džem so škoricou a klinčekmi

Budeš potrebovať:

Postup prípravy:

Brusnice preber a opláchni. Do vody daj variť na 15 minút klinčeky a škoricu. Následne klinčeky vyber a pridaj do hrnca brusnice s cukrom a kyselinou citrónovou. Džem priveď k varu. Var 5 až 15 minút za občasného miešania. Uvarený džem naplň do zaváraninových pohárov a uzavri viečkom. Poháre otoč viečkom na spodok a poukladaj na kuchynskú utierku. Nechaj vychladnúť.

Brusnicový džem s levanduľou

brusnicový džem s levanduľou

Budeš potrebovať:

Postup prípravy:

Brusnice preber a opláchni. Do vody daj variť na 15 minút levanduľu. Následne tekutinu preceď a vráť do hrnca. Pridaj brusnice s cukrom a kyselinou citrónovou. Zmes priveď k varu. Var 5 až 15 minút za občasného miešania. Uvarený džem naplň do zaváraninových pohárov a uzavri viečkom. Poháre otoč viečkom na spodok a poukladaj na kuchynskú utierku. Nechaj vychladnúť.

TIP1: Ak nemáš čas a miluješ produkty z brusníc, nezúfaj. Na portály valachshop si prídeš určite na svoje. Nakoľko na e-shope nájdeš veľký výber výrobkov z brusníc.

TIP2: Brusnicový džem či omáčku vieš využiť aj pri príprave mäsa z diviny. Neváhaj vyskúšať diviačie mäso na ružovom víne s brusnicami a bylinkami pre labužníkov. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: brusnicový džem // džem // lekvár

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This