Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Majonézový šalát – recept na domáci parížsky, vlašský a pikantný šalát

od | sep 14, 2021 | Chuťovky, Recepty, Šaláty | 0 komentárov

Majonézový šalát a jeho rôzne verzie boli obľúbenou pochúťkou našich starých rodičov. V tej dobe existovali predajne zvané „lahôdky“, v ktorých sa tieto pochúťky predávali. Pochutnávalo sa na nich s rôznym pečivom, ale najčastejšie rožkami. Majonéza, jemná saláma, zaváraná alebo sterilizovaná zelenina sú základnými ingredienciami týchto šalátov.

Na prípravu sú naozaj jednoduché. Naozaj najlepšie sú s čerstvo upečeným domácim pečivom. Navyše sú lahôdkové šaláty vynikajúcou prílohou aj k obloženým misám na rôzne oslavy. Avšak tento pokrm nepatrí medzi najzdravšie. Ale na občasnú slávnostnú príležitosť alebo zamaškrtenie sú dobrou voľbou.

Existuje mnoho druhov majonézových lahôdkových šalátov. Okrem tradičného zemiakového poznáme parížsky, vlašský, vajíčkový, pikantný, diabolský, ruské vajce, holandský, či nemajonézový bulharský šalát. Tradičný zemiakový šalát sa pripravuje na Vianoce takmer v každej rodine. Ostatné lahôdkové šaláty si vieme počas celého roka kúpiť v obchodných reťazcoch. Prečo si takýto šalát nepripraviť aj doma? Ja som si pripravila 3 jednoduché recepty na majonézové šalátyparížsky, vlašský a pikantný pre milovníkov štipľavého.

Parížsky majonézový šalát

Parížsky šalát

Budeš potrebovať:

  • 300g jemnej salámy alebo šunky
  • 400g majonézy
  • 90g kyslých uhoriek
  • 120g sterilizovaného hrášku
  • 1 cibuľa
  • Horčica – 1 polievková lyžica
  • Ocot – 1 polievková lyžica
  • Worcesterská omáčka – 1 polievková lyžica
  • Farebné korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti

Postup prípravy:

Ako prvé nakrájaj cibuľu najemno. Následne nakrájaj uhorky a jemnú salámu na drobné kúsky. Nakoniec pridaj do misky ostatné ingrediencie a rovnomerne zmiešaj.

Vlašský majonézový šalát:

Vlašský šalát:

Budeš potrebovať:

  • 250g jemnej salámy alebo šunky
  • 400g majonézy
  • 250g zemiakov
  • 1 mrkva
  • 1cibuľa
  • 60g sterilizovaného hrášku
  • 80g kyslých uhoriek
  • Horčica – 1 polievková lyžica
  • Ocot – 1 polievková lyžica
  • Worcesterská omáčka – 1 polievková lyžica
  • Farebné korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti

Postup prípravy:

Ako prvé uvar zemiaky a mrkvu do mäkka. Kým sa budú variť, nakrájaj cibuľu nadrobno. Potom nechaj uvarené zemiaky a mrkvu vychladnúť. Následne ich ošúp a spoločne s kyslými uhorkami a salámou nakrájaj na menšie kúsky. Nakoniec rovnomerne premiešaj všetky ingrediencie v mise.

Pikantný majonézový šalát

Pikantný šalát

Budeš potrebovať:

Postup prípravy:

príprava lahôdkového šalátu
príprava lahôdkového šalátu

Najskôr nakrájaj zavárané uhorky a salámu na jemno. Potom pridaj ostatné ingrediencie a rovnomerne všetko premiešaj v mise.

TIP: Ešte viac si majonézový šalát vychutnáte aj s čerstvým domácim pečivom. Môžete si k nemu upiecť napríklad kváskové rožky podľa receptu TU.

obr. súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: majonéza // šaláty

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This