Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Banánový chlebík – lahodný a jednoduchý hrnčekový dezert

od | júl 1, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Banánový chlebík je skvelý na raňajky, rýchlu desiatu, no poslúži aj ako chutný dezert. Príprava je jednoduchá a a výsledok stojí za to. Ak ti doma ostali prezreté banány, o ktoré nik nejaví záujem, banánový chlebík je skvelým riešením.

Navyše tento recept patrí medzi hrnčekové. Nebudeš teda potrebovať ani kuchynskú váhu. Postačí hrnček. Tento chlebík je šťavnatý a dlho mäkký. Jednoducho mu ťažko odolať.

Banánový chlebík – recept

Ingrediencie:

  • 4 banány – najlepšie prezreté
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • pol hrnčeka kryštálového cukru (môžeš zameniť za trstinový)
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • štvrť hrnčeka roztopeného masla
  • 1 a pol hrnčeka polohrubej múky
  • ako ľubovoľnú ingredienciu môžeš pridať škoricu a nasekané vlašské orechy, prípadne nasekané kúsky čokolády, či hrozienok
banány
čo so zrelými banánmi? Vyskúšaj upiecť lahodný chlebík!

Postup prípravy:

  • Banány roztlač vidličkou. Pridaj k nim vajíčko, cukor a soľ. Premiešaj.
  • Pridaj múku a do nej sódu bikarbónu. Nakoniec ešte roztopené maslo. Šľahačom dôkladne vymiešaj.
  • Nakoniec môžeš pridať nasekané vlašské orechy a škoricu. Tentoraz už iba premiešaj cesto vareškou.
  • Rúru rozohrej na 175 °C. Formu na chlebík, alebo srnčí chrbát vysteľ papierom na pečenie.
  • Nalej cesto a rozotri rovnomerne do strán. Chlebík vlož do rúry. Po polhodinke nakukni. Ak príliš tmavne, prikry formu alobalom a nechaj chlebík dopiecť.
  • Banánový chlebík sa pečie 45 minút až hodinku. Je potrebné si to odsledovať, nakoľko každá rúra pečie o niečo inak. Ak chceš mať istotu, do upečeného chlebíka pichni špajdľou na viacerých miestach. Pokiaľ ostane suchá, chlebík je hotový. Ak je na nej nalepené cesto, je nutné nechať chlebík dopiecť.
  • Upečený banánový chlebík nechaj aspoň 15 minút vychladnúť a následne ho vyklop z formy.
  • Až úplne vychladne, pokrájaj na kúsky a môžeš podávať.

Dobrú chuť!

upečený banánový chlebík
Dokonale mäkký, lahodný a šťavnatý

TIP: Banánový chlebík si tiež môžeš natrieť obľúbeným džemom alebo orieškovým maslom.

Obr. pixabay.com, flickr.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: banány

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This