Tarte tatin je slávny francúzsky dezert vytvorený takpovediac omylom. Spojenie krehkého cesta, sviežich jabĺk a lahodného karamelu je jednoducho dokonalé. Z nepodarku sa tak stala vyhľadávaná delikatesa.
Tarte tatin – ako teda vznikol obľúbený koláč?
Trate tatin sa spája s hotelom Tatin vo francúskom Lamotte-Beuvron. Hotel viedli dve sestry Stéphanie a Caroline Tatin. Stéphanie pripravovala tradičný jablkový koláč. Avšak v daný deň pozabudla na jablká opekané na masle s cukrom. V snahe zachrániť čo sa dalo, prikryla panvicu cestom a dala to takto zapiecť. Napokon všetko dopadlo nad očakávania. Z nepodarku sa stal chutný a vyhľadávaný francúzsky dezert.
Tarte tatin – recept:
Ingrediencie na cesto:
- 150 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 lyžica studenej vody
- 80 g masla
Ingrediencie na náplň:
- 4-5 jabĺk
- šťava z citróna
- 60 g masla
- 130 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice mlieka
Postup prípravy:
- Najskôr si priprav cesto. Vymies rukou spolu všetky ingrediencie na cesto – múku, cukor, soľ maslo aj vodu. Vypracuj hladké cesto. Zabaľ cesto do potravinárskej fólie a vlož ho do chladničky, kým si pripravíš karamel a jablká.
- Okrúhlu formu na pečenie vylož papierom na pečenie.
- Jablká umy, očisti a nakrájaj na mesiačiky. Poukladaj ich na plech a pokvapkaj troškou šťavy z citróna. Popráš škoricou.
- Na panvici nechaj skaramelizovať cukor. Keď je z neho tekutý karamel, pridaj maslo, štipku soli a 2 lyžice mlieka. Miešaj, až kým vznikne tekutá, lepkavá, hnedá hmota. Tou pokvapkaj pripravené jablká vo forme.
- Cesto vyvaľkaj do veľkosti a tvaru okrúhlej formy. Prikry ním jablká s karamelom. Koláč vlož do rúry a peč približne 30 minút pri 180°C.
- Upečený tarte tatin nechaj chvíľu vychladnúť a opatrne ho vyklop na podnos. Následne zlož z vrchu papier na pečenie.
- Dezert nechaj úplne vychladnúť. Po vychladnutí pokrájaj na kúsky a môžeš si vychutnať dokonalú francúzsku maškrtu.
Dobrú chuť!
Obr.: pixabay.com, súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov