Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Tarte tatin – obrátený jablkový koláč s lahodným karamelom

od | jún 30, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Tarte tatin je slávny francúzsky dezert vytvorený takpovediac omylom. Spojenie krehkého cesta, sviežich jabĺk a lahodného karamelu je jednoducho dokonalé. Z nepodarku sa tak stala vyhľadávaná delikatesa.

Tarte tatin – ako teda vznikol obľúbený koláč?

Trate tatin sa spája s hotelom Tatin vo francúskom Lamotte-Beuvron. Hotel viedli dve sestry Stéphanie a Caroline Tatin. Stéphanie pripravovala tradičný jablkový koláč. Avšak v daný deň pozabudla na jablká opekané na masle s cukrom. V snahe zachrániť čo sa dalo, prikryla panvicu cestom a dala to takto zapiecť. Napokon všetko dopadlo nad očakávania. Z nepodarku sa stal chutný a vyhľadávaný francúzsky dezert.

jablkový koláč

Tarte tatin – recept:

Ingrediencie na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžica studenej vody
  • 80 g masla

Ingrediencie na náplň:

postup prípravy na tarte tatin

Postup prípravy:

  • Najskôr si priprav cesto. Vymies rukou spolu všetky ingrediencie na cesto – múku, cukor, soľ maslo aj vodu. Vypracuj hladké cesto. Zabaľ cesto do potravinárskej fólie a vlož ho do chladničky, kým si pripravíš karamel a jablká.
  • Okrúhlu formu na pečenie vylož papierom na pečenie.
  • Jablká umy, očisti a nakrájaj na mesiačiky. Poukladaj ich na plech a pokvapkaj troškou šťavy z citróna. Popráš škoricou.
  • Na panvici nechaj skaramelizovať cukor. Keď je z neho tekutý karamel, pridaj maslo, štipku soli a 2 lyžice mlieka. Miešaj, až kým vznikne tekutá, lepkavá, hnedá hmota. Tou pokvapkaj pripravené jablká vo forme.
  • Cesto vyvaľkaj do veľkosti a tvaru okrúhlej formy. Prikry ním jablká s karamelom. Koláč vlož do rúry a peč približne 30 minút pri 180°C.
  • Upečený tarte tatin nechaj chvíľu vychladnúť a opatrne ho vyklop na podnos. Následne zlož z vrchu papier na pečenie.
  • Dezert nechaj úplne vychladnúť. Po vychladnutí pokrájaj na kúsky a môžeš si vychutnať dokonalú francúzsku maškrtu.

Dobrú chuť!

Obr.: pixabay.com, súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: jablká // maslo // múka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This