Zeleninové placky patria k úžasným rýchlym receptom. Sú ako stvorené na teplé letné dni, spolu s veľkou dávkou čerstvej zeleniny. Kto by sa chcel celé voľné dopoludnie smažiť pri sporáku, ak nemusí. Čas sa dá predsa využiť aj lepšie.
Navyše toto je jeden variant, ktorý môžeš obmieňať štýlom – čo chladnička aktuálne dala. Cuketu môžeš nahradiť zelerom, kalerábom, či karfiolom. Prípadne skúsiť ich kombináciu. Placky najlepšie chutia s bohatou oblohou čerstvej zeleniny. Hodí sa k nim aj jednoduchý smotanový dip, či dokonca bryndza. Placky sa opekajú na olivovom oleji. Ak ich nechceš mať príliš mastné, postačí panvicu olejom len zľahka potrieť. Kto má rád mastnejšie, pridá olivového oleja o čosi viac.
Zeleninové placky – základný recept:
Ingrediencie:
- 3 stredne veľké zemiaky
- polovicu menšej mladej cukety
- 1 mrkvu
- 1 menšiu cibuľku
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- podľa chuti soľ, čierne mleté korenie, nesoldík
- čerstvá pažítka, čerstvá petržlenová vňať
- 100 g tvrdého syra (eidam, alebo gouda)
- 3-4 PL hladkej múky
- olivový olej na opekanie
Postup prípravy:
- Zemiaky, mrkvu a cuketu očisti, umy a postrúhaj na veľkom strúhadle.
- Pridaj vajce, múku, podľa chuti soľ, čierne korenie a nesoldík. Syr tiež postrúhaj a pridaj k ostatným ingredienciám do misky. Cesto dôkladne varechou premiešaj.
- Cibuľu očisti, posekaj nadrobno a pridaj do cesta, spolu s prelisovaným cesnakom.
- Nakoniec pažítku a petržlenovú vňať opláchni studenou vodou, nadrobno nasekaj. Pridaj do cesta a opäť dôkladne premiešaj.
- Panvicu potri olivovým olejom, alebo na ňu olej priamo trocha nalej. Lyžicou naber cesto a daj na panvicu. Popritláčaj tak, aby vznikla placka. Veľkosť placky závisí len od teba.
- Placky opeč z oboch strán do zlatohneda. Postup opakuj, až kým sa neminie celé cesto.
- Podávaj spolu s čerstvou zeleninou, prípadne smotanovým dipom, alebo bryndzou. Dip si pripravíš zmiešaním smotany, byliniek (petržlenová vňať, kôpor, prípadne pažítka), soli a čierneho korenia.
Dobrú chuť!
TIP: Milovníci placiek môžu podľa overených receptov pripraviť domáce cuketové, alebo zemiakové placky.
Obrázky: flickr.com, súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov