Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Zeleninové placky so syrom – letný megarýchly obed

od | júl 9, 2021 | Chuťovky, Hlavné jedlo, Recepty, Vegetariánske jedlo | 0 komentárov

Zeleninové placky patria k úžasným rýchlym receptom. Sú ako stvorené na teplé letné dni, spolu s veľkou dávkou čerstvej zeleniny. Kto by sa chcel celé voľné dopoludnie smažiť pri sporáku, ak nemusí. Čas sa dá predsa využiť aj lepšie.

Navyše toto je jeden variant, ktorý môžeš obmieňať štýlom – čo chladnička aktuálne dala. Cuketu môžeš nahradiť zelerom, kalerábom, či karfiolom. Prípadne skúsiť ich kombináciu. Placky najlepšie chutia s bohatou oblohou čerstvej zeleniny. Hodí sa k nim aj jednoduchý smotanový dip, či dokonca bryndza. Placky sa opekajú na olivovom oleji. Ak ich nechceš mať príliš mastné, postačí panvicu olejom len zľahka potrieť. Kto má rád mastnejšie, pridá olivového oleja o čosi viac.

Zeleninové placky – základný recept:

Ingrediencie:

  • 3 stredne veľké zemiaky
  • polovicu menšej mladej cukety
  • 1 mrkvu
  • 1 menšiu cibuľku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vajce
  • podľa chuti soľ, čierne mleté korenie, nesoldík
  • čerstvá pažítka, čerstvá petržlenová vňať
  • 100 g tvrdého syra (eidam, alebo gouda)
  • 3-4 PL hladkej múky
  • olivový olej na opekanie
postup prípravy na placky

Postup prípravy:

  • Zemiaky, mrkvu a cuketu očisti, umy a postrúhaj na veľkom strúhadle.
  • Pridaj vajce, múku, podľa chuti soľ, čierne korenie a nesoldík. Syr tiež postrúhaj a pridaj k ostatným ingredienciám do misky. Cesto dôkladne varechou premiešaj.
  • Cibuľu očisti, posekaj nadrobno a pridaj do cesta, spolu s prelisovaným cesnakom.
  • Nakoniec pažítku a petržlenovú vňať opláchni studenou vodou, nadrobno nasekaj. Pridaj do cesta a opäť dôkladne premiešaj.
  • Panvicu potri olivovým olejom, alebo na ňu olej priamo trocha nalej. Lyžicou naber cesto a daj na panvicu. Popritláčaj tak, aby vznikla placka. Veľkosť placky závisí len od teba.
  • Placky opeč z oboch strán do zlatohneda. Postup opakuj, až kým sa neminie celé cesto.
  • Podávaj spolu s čerstvou zeleninou, prípadne smotanovým dipom, alebo bryndzou. Dip si pripravíš zmiešaním smotany, byliniek (petržlenová vňať, kôpor, prípadne pažítka), soli a čierneho korenia.
zeleninové placky

Dobrú chuť!

TIP: Milovníci placiek môžu podľa overených receptov pripraviť domáce cuketové, alebo zemiakové placky.

Obrázky: flickr.com, súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: múka // olivový olej // syr // zelenina // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This