Zemiakové placky sú ideálne na obed. Či už ako príloha k mäsku, ale aj ako samostatný chod dokážu dostatočne zasýtiť. Ak do cesta pridáš cuketu, placky budú jemnejšie a zaručene chutnejšie.
Na placky budeš potrebovať:
- 2 väčšie zemiaky (dokopy cca 300g)
- 1 cuketu (300-400g)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 6 lyžíc hladkej múky (3 lyžice môžeš nahradiť aj zemiakovou múkou)
- 1 lyžičku nesoldíka
- pol lyžičky soli
- nasekanú petržlenovú vňať (aspoň 1 lyžicu)
- pol lyžičky nového mletého korenia
- pol lyžičky majoránky
- olej na vysmážanie (množstvo podľa potreby)
Množstvo korenia si pokojne prispôsob vlastným chutiam. Niekto má rád zemiakové placky pikantnejšie, prípadne viac cesnakové. Mne osobne chutí práve takýto pomer dochucovadiel.
Zemiakové placky – postup prípravy:
- Očisti zemiaky aj cuketu. Mladá cuketa je najideálnejšia. Ak je malá, tak pokojne použi dve. Teraz prichádza pre mňa najnepríjemnejšia časť – natrieť zemiaky a cuketu na jemnom strúhadle. Väčšinou sa to nezaobišlo bez menších záderov (aj keď mám mnohoročnú prax s varením?). Preto som placky robievala len občas. Teraz si veci uľahčujem ako viem a poctivo využívam výdobytky techniky aj v kuchyni. S elektrickým strúhadlom je to pif-paf a prstíky celé.
- K natretým zemiakom a cukete pridaj prelisovaný cesnak, vajce, a múku. Postupne soľ, nesoldík, korenia a čerstvú nasekanú petržlenovú vňať. Cesto je hotové. Má však tendenciu rednúť, tak múku ešte neodkladaj a v prípade potreby použi.
- Ďalšou fázou je samotné vysmážanie. Panvicu natri slnečnicovým olejom. Malou vareškou daj cesto na panvicu a jemne rozotri do strán. Ja pečiem naraz 2 placky vedľa seba na panvici. Niekto ich robieva vo veľkosti palaciniek. S olejom opatrne. Neutápaj v ňom placky, inak budú príliš mastné. Úplne postačí pred každou novou plackou potrieť nanovo panvicu. Samozrejme, ak máš rád placky mastnejšie, tak množstvo oleja prispôsob chuti.
- Zemiakové placky opeč z oboch strán do zlatista.
- Skvelou prílohou je čerstvá zelenina (paradajky, uhorky), alebo kečup.
Dobrú chuť!
TIP: Zemiakové placky sú stará dobrá klasika. Čo tak skúsiť tiež pravé zemiakové lokše?
Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov