Zemiakové placky sú ideálne na obed. Či už ako príloha k mäsku, ale aj ako samostatný chod dokážu dostatočne zasýtiť. Ak do cesta pridáš cuketu, placky budú jemnejšie a zaručene chutnejšie.
![zemiakové placky](https://uvalacha.sk/wp-content/uploads/2018/07/zucchini-572542_1920-e1531222250844.jpg)
Na placky budeš potrebovať:
- 2 väčšie zemiaky (dokopy cca 300g)
- 1 cuketu (300-400g)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 6 lyžíc hladkej múky (3 lyžice môžeš nahradiť aj zemiakovou múkou)
- 1 lyžičku nesoldíka
- pol lyžičky soli
- nasekanú petržlenovú vňať (aspoň 1 lyžicu)
- pol lyžičky nového mletého korenia
- pol lyžičky majoránky
- olej na vysmážanie (množstvo podľa potreby)
Množstvo korenia si pokojne prispôsob vlastným chutiam. Niekto má rád zemiakové placky pikantnejšie, prípadne viac cesnakové. Mne osobne chutí práve takýto pomer dochucovadiel.
![zemiakové placky](https://uvalacha.sk/wp-content/uploads/2018/07/potatoes-3117675_1920-e1531222203997.jpg)
Zemiakové placky – postup prípravy:
- Očisti zemiaky aj cuketu. Mladá cuketa je najideálnejšia. Ak je malá, tak pokojne použi dve. Teraz prichádza pre mňa najnepríjemnejšia časť – natrieť zemiaky a cuketu na jemnom strúhadle. Väčšinou sa to nezaobišlo bez menších záderov (aj keď mám mnohoročnú prax s varením?). Preto som placky robievala len občas. Teraz si veci uľahčujem ako viem a poctivo využívam výdobytky techniky aj v kuchyni. S elektrickým strúhadlom je to pif-paf a prstíky celé.
- K natretým zemiakom a cukete pridaj prelisovaný cesnak, vajce, a múku. Postupne soľ, nesoldík, korenia a čerstvú nasekanú petržlenovú vňať. Cesto je hotové. Má však tendenciu rednúť, tak múku ešte neodkladaj a v prípade potreby použi.
- Ďalšou fázou je samotné vysmážanie. Panvicu natri slnečnicovým olejom. Malou vareškou daj cesto na panvicu a jemne rozotri do strán. Ja pečiem naraz 2 placky vedľa seba na panvici. Niekto ich robieva vo veľkosti palaciniek. S olejom opatrne. Neutápaj v ňom placky, inak budú príliš mastné. Úplne postačí pred každou novou plackou potrieť nanovo panvicu. Samozrejme, ak máš rád placky mastnejšie, tak množstvo oleja prispôsob chuti.
- Zemiakové placky opeč z oboch strán do zlatista.
- Skvelou prílohou je čerstvá zelenina (paradajky, uhorky), alebo kečup.
Dobrú chuť!
TIP: Zemiakové placky sú stará dobrá klasika. Čo tak skúsiť tiež pravé zemiakové lokše?
Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov