Bosniaky sú zmenšená verzia okrúhleho chleba. Názov dostali po šľachtičnej Žofii Bosniakovej. Traduje sa o nej legenda. Svojím chudobným poddaným rozdávala menšie bochníky chleba. Pečú sa dodnes, hlavne ako jedlá nádoba na krémové, alebo kyslé polievky.
Sama som túto špecialitu zbožňovala počas mojich študentských čias. Chodili sme do reštaurácie na krémovú cesnakovú polievku v bosniaku. Bolo to ideálne jedlo pre študentov. „Za málo peňazí veľa muziky“. Kombinácia chutnej polievočky v bosniaku zasýti do maximálnej spokojnosti.
Prečo ho neupiecť doma v kváskovej verzii? „Slovo dalo slovu“, a tak som sa pustila do pečenia tejto zmenšenej verzie chlebíka. Vyšli naozaj dokonalo. Nadýchaná, mäkučká striedka s jemnou chrumkavou kôrkou nadchla aj manžela.
Na kváskové bosniaky budeš potrebovať:
Rozkvas
- 150g pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie
- 150g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto
- 350g pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie
- 160g plnotučného mlieka
- 40g vody
- 40g masla
- 15g sladenky jačmennej
- 10g soli
- 1 čajová lyžička chlebového korenia
- Rozkvas
Postup prípravy na kváskové bosniaky:
Príprava rozkvasu a cesta
- Zmiešaj si suroviny na rozkvas. Nechaj ho kvasiť 9 až 12 hodín. Keď sa jeho objem zdvojnásobí je pripravený.
- Preosej si múku. Zmiešaj ju s pripraveným rozkvasom a ostatnými ingredienciami. Vymies jemné, elastické cesto. Možno bude trochu redšie.
- Vymiesené cesto nechaj kvasiť 2 až 3 hodiny v prekrytej nádobe. Počas tejto doby je dôležité cesto prekladať. Prelož ho rukou alebo stierkou 3 až 5 krát. Vďaka tomu spevnie do kompaktnej a pevnej hmoty.
- Vykvasené cesto si prenes na pomúčenú dosku. Rozdeľ si ho na 2 časti.
- Z každej časti vytvaruj guľatý bochníček. Vlož ich do menších ošatiek, alebo do misiek. Je potrebné, aby si ich dobre vysypal škrobom. Ja som do misiek vložila menšie utierky, ktoré som dobre naškrobila.
- Takto pripravené bosniaky nechaj kvasiť 2 až 3 hodiny, prekryté potravinárskou fóliou alebo utierkou.
- Prípadne zvoľ kvasenie v chladničke. Trvá 12 až 20 hodín. Dlhšou fermentáciou bude však bosniak stráviteľnejší.
Pečenie
- Rúru si nahrej na 240°C. Vlož do nej aj pekáč alebo plech, na ktorý sa ti zmestia oba bochníky. Rátaj s tým, že bochníky naberú počas pečenia objem.
- Do spodnej časti vlož starý pekáč alebo hlbší plech, do ktorého neskôr nalej vodu. Chlebík budeš piecť so záparou.
- Bosniaky si tesne pred pečením prenes na papier na pečenie a pevnú podložku. Môžeš ich žiletkou jemne narezať, ale nie je to potrebné.
- Keď je pekáč nahriatý, rýchlo ho vyber a prenes naň pripravené bosniaky.
- Vlož ich do rúry. Do spodného nahriatého pekáča opatrne nalej hrnček vody.
- Bosniaky peč po dobu 15 minút na aktuálnej teplote 240°C.
- Následne spodný pekáč vyber a teplotu zníž na 180°C. Na tejto teplote bosniaky dopeč 15 až 20 minút.
- Po dopečení skontroluj, či sa dobre upiekli. Pobúchaj na spodok chlebíka. Ak počuješ duté zvuky, mal by byť upečený dostatočne.
- Bosniaky prelož na mriežku a nechaj ich dobre vychladnúť.
Tip: Ak rád kváskuješ, neváhaj vyskúšať aj recept na kváskove rožky. Nájdeš ho TU.
obr. Súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks