Cibuľový koláč je maximálne sýty a veľmi chutný. Jeho chuť výborne doplní výrazný syr niva s chutnou údenou gazdovskou slaninkou. Tento kváskový koláč je veľmi podobný tradičnému podpecníku.
Pamätám si, ako sme raz prišli v detstve na návštevu k susede. Mala som len zopár rôčkov. Teta suseda sa opýtala, či si prosím koláčik. Ako dieťaťu sa mi rozžiarili očká a zaznela samozrejmá odpoveď „áno“. Avšak ani na um mi nenapadlo, že ponúkaný koláč bude cibuľový. Bolo to vtedy pre mňa veľké sklamanie. Čakala som sladký koláč. Takže moje očakávania neboli splnené a cibuľový koláč mi nechutil. Dnes by som ním nepohrdla. Cibuľu doslova zbožňujem. Či už čerstvú s domácim kváskovým chlebíkom a masťou, alebo tepelne spracovanú v rôznych receptoch.
Veľa gazdiniek pripravuje cibuľové koláče s rôznymi ingredienciami z droždia. Nakoľko rada skúšam rôzne recepty v kváskovej verzii, chcela som vyskúšať aj cibuľový koláč. K cibuli sa výborne hodí slaninka. A aby nebol koláč suchý, je potretý smotanovou plnkou. Šmrnc mu dodá aj špecifická slaná niva. Hodí sa ako hlavné jedlo na obed, ale aj ako špecialita, ktorá ozvláštni spoločne s pivkom chatové či iné stretnutia.
Na cibuľový koláč budeš potrebovať:
Rozkvas:
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 150 g vody
- 1 polievkovú lyžicu kvásku
Cesto:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 50 g celozrnnej špaldovej múky
- 15 g sladenky jačmennej
- 12 g soli
- 50 g bravčovej masti
- 1 vajičko
Plnka:
- 200 g kyslej smotany
- 200 g smotanovej nátierky neochutenej
- 100g Nivy
- 2 cibule
- 200 g gazdovskej slaniny
- soľ podľa chuti
- 1 čajová lyžička nesoldíka alebo vegety bez soli a glutamanu
- Štvorfarebné korenie podľa chuti
Cibuľový koláč – postup prípravy:
- Múku, vodu a kvások zmiešaj pomocou stierky. Takto pripravený rozkvas bude kvasiť 9 až 12 hodín v uzatvorenej nádobe. Keď zdvojnásobí objem je hotový.
- Preosiatú múku zmiešaj s pripraveným rozkvasom a ostatnými surovinami na cesto.
- Cesto vymies ručne, pomocou pekárničky alebo kuchynského robota. Za pár minút vypracuješ hladké a elastické cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy. Cesto nechaj kvasiť 2 až 3 hodiny.
- Ja v tejto fáze uprednostňujem chladničkové kvasenie. Vďaka nemu bude výsledný koláč stráviteľnejší. Kvasenie v chladničke trvá 12 až 20 hodín. Ak zvolíš toto kvasenie, po vytiahnutí z chladničky ho nechaj 30 minút aklimatizovať.
- Pripravené cesto rovnomerne naolejovanými rukami porozťahuj po ploche pekáča. Predtým ho môžeš potrieť olejom. Ak máš pekáč s nepriľnavým povrchom nie je to potrebné.
- Ja som cesto rozdelila na dve časti a použila dva menšie okrúhle pekáče.
- Cesto v pekáči prekry kuchynskou fóliou alebo utierkou a nechaj ho dokvasiť ešte 1 až 2 hodiny.
- Zatiaľ priprav plnku zmiešaním kyslej smotany a smotanovej nátierky. Pridaj nesoldík a štvorfarebné korenie. Ak máš rád slanšie, pridaj soľ. Nakoľko niva a slanina sú dosť slané ingrediencie, ja som soľ nepridávala. Suroviny dobre premiešaj.
- Slaninku nakrájaj na menšie kúsky. Cibuľu ošúp, prekroj na polovicu a pokrájaj na tenké plátky.
- Pripravenú plnku rozotri po povrchu nakvaseného cesta.
- Na smotanu rovnomerne poukladaj nivu nakrájanú na menšie kúsky.
- Koláč oblož nakrájanou cibuľou a slaninkou.
- Daj ho piecť do vyhriatej rúry na teplote 230 °C po dobu 20 minút.
- Upečený koláč narež a servíruj.
Dobrú chuť!
TIP1: Ak máš rád slané pokrmy z kvásku, neváhaj vyskúšať aj kváskový podpecník s bryndzou a klobáskou. Recept nájdeš TU.
TIP2: Ak chceš do tohto receptu kvalitnú domácu gazdovskú slaninku, v kamennom obchode Valach ju zoženieš.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov