Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Cigánska pečienka – pochúťka jarmokov, vinobraní či vianočných trhov

od | apr 25, 2021 | Chuťovky, Hlavné jedlo, Mäso, Recepty | 0 komentárov

Cigánska pečienka je tradičný mäsový pokrm, bez ktorého sa mnohí nezaobídeme na špeciálnych tradičných slávnostiach ako jarmok, vinobranie či vianočné trhy. V minulosti bol tento pokrm spätý aj s 1.májovými slávnosťami. Dnes ju môžeme nájsť aj v stánkoch novodobých hudobných festivaloch.

Mäsový pokrm s kontroverzným názvom sa najčastejšie pripravuje z bravčovej krkovičky. Existuje mnoho receptov na túto pochúťku. Mäso sa marinuje v mlieku, ktoré ho zjemní. Dôležitými ingredienciami sú korenie, soľ a horčica. Dodajú mäsu chuťový základ. Existujú verzie bez cesnaku a horčice, alebo naopak naviac s červenou paprikou.

cigánska v žemli
Najchutnejšia a najšťavnatejšia „cigánska pečienka“ je z bravčovej krkovičky

V našej rodine je obľúbená verzia s aromatickým cesnakom. Milujeme ho všetci a tejto pochúťke dodá ten správny šmrnc, ktorý si pamätám ešte z detstva. Prvý krát som „cigánsku pečienku“ jedla na vinobraní v mestečku, kde sme bývali. Už vtedy mi veľmi táto chuťovka zahrala na strunu a preto jej nikdy neodolám. Avšak dnešné verzie z jarmokov nie sú úplne „to pravé orechové“ ako kedysi. Preto občas tento pokrm pripravujem poctivo a tradične so surovinami, ktoré sú pre nás naj.

Na cigánsku pečienku budeš potrebovať:

  • 1 kg bravčovej krkovičky alebo karé

alebo ľahšia verzia

  • 1kg morčacích alebo kuracích pŕs
  • Čierne korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti
  • Horčica
  • 1-2 hlávky cesnaku
  • 3-5ks cibule
  • Mlieko
  • Bravčová masť alebo olej
  • Žemle alebo chlieb

Cigánska pečienka – postup prípravy:

  • Mäso si nakrájaj na plátky a vyklep.
  • Plátky mäsa posoľ a pokoreň z každej strany. Poriadne a nahrubo ich ponatieraj pretlačeným cesnakom.
  • Takto pripravené mäso ešte potri horčicou a vlož ho do uzatvárateľnej misy. Mäso zalej mliekom a nechaj pácovať minimálne cez noc. Avšak, úplne delikátna je, keď sa marinuje aj niekoľko dní.
cigánska pečienka
  • Mäso opraž do mäkka vo väčšom množstve bravčovej masti alebo oleja.
  • Vo výpeku orestuj cibuľu nakrájanú na plátky do zlatista.
  • Žemľu prekroj na polovicu. Potri ju z oboch strán horčicou.
  • Do vnútra vlož opečené mäso a opraženú cibuľku.
  • Na tejto pochúťke si vieš pochutnať aj s kyslými uhorkami. Ak si milovník pikantného ako ja, môžeš si k pochúťke pridať feferóny alebo chilli.
cigánska v žemli z kvásku
Môžeš si pripraviť aj ľahšiu verziu z morčacích pŕs v chutnej domácej kváskovej žemli s cesnakovými či pórovými klíčkami

Dobrú chuť.

TIP1: Ak by si si chcel vychutnať túto špecialitu v domácej kváskovej žemli, recept nájdeš TU.

TIP2: Ak máš rád jarmočné alebo festivalové jedlá, vyskúšaj aj kváskový podpecník. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archívpixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: bravčové mäso // cesnak // cibuľa // hlavné jedlo // mlieko

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This