Spoznaj čaro rómskej kuchyne, ktorá je pre väčšinu majority neznáma. Ponor sa do objavovania nových jedinečných chutí, ktoré ťa príjemne prekvapia. Začínam s tradičným rómskym jedlom – Cigánske halušky s perkeltom známe v olašskej rómštine pod názvom Lolo Chumer. Ak ťa zaujíma, ako sa cigánske halušky pripravujú, čítaj ďalej…
Cigánske halušky s perkeltom:
Porcií: 3
Čas prípravy: 45 minút
Budeš potrebovať (na halušky):
360 g očistených zemiakov
80 g polohrubej múky
vajíčko a soľ
Budeš potrebovať (cigánsky perkelt):
300g mäso, najlepšie kuracie, alebo bravčové
80g klobásky (pre labužníkov)
250 g hrudkového tvarohu
150 g paradajkového pretlaku
2 paradajky
1 cibuľa
1/2 červenej, alebo zelenej papriky
3 strúčiky cesnaku
soľ, čierne korenie, vegeta alebo zdravšiu alternetívu NESOLDÍK
Postup prípravy haluškové cesto:
Zemiaky si očistíš, umyješ a na jemnom strúhadle nastrúhaš. Osolíš, pridáš vajíčko a na koniec múku. Tu záleží na tom, ako vodnaté zemiaky sú. Ak sa ti cesto na halušky zdá riedke, pridaj ešte trocha múky. Cesto na halušky nesmie byť tvrdé, ale ani príliš riedke.
Postup prípravy na výborný cigánsky perkelt:
V hlbšej panvici si opraž cibuľku s cesnakom a pridaj soľ, čierne korenie a ak chceš, môžeš aj vegetu, ktorá zvýrazní chuť jedla. Osobne používam náhradu vegety NESOLDÍK, neobsahuje soľ a ani žiaden glutaman sodný. Pridaj si na drobno nakrájané mäso aj s klobásou. Na 10 minút všetko spolu opražíš. Mäso s klobáskou pustia chutnú šťavu. Ak chceš, aby tvoje halušky chutili naozaj tradične, použi do perkeltu pravú domácu klobásku, ktorú nájdeš aj u nás, v kamennej predajni Valach v Spišskej Novej Vsi.
Keď je mäso z polovice hotové, tak pridáš papriku a paradajky. Môžeš podliať trochou vody, asi tak 150 ml. Nechaj 25 minút dusiť. Na záver pridaj paradajkový pretlak a ešte chvíľu var na slabom ohni.
Teraz by už mala voda v hrnci na halušky vrieť. Do osolenej vody nasádzaj halušky cez haluškár a nechaj variť kým nevyplávajú na povrch. Trvá to približne 5 minút. Keď už máš halušky vyplávané, tak ich ešte povar 3 minúty.
Hotové halušky si sceď a daj do väčšej misky. Teraz by už mal byť aj perkelt hotový, takže ho vypni a s hotovým perkeltom zalej halušky. Na záver si na halušky pridaj tvaroh, ktorým naozaj nešetri. Všetko spolu premiešaj a máš hotovo.
Môj tip:
Ak sa ti nechcú robiť halušky, na perkelt môžeš kľudne použiť aj kúpené cestoviny. Ja obľubujem napr. pene cestoviny. Halušky s perkeltom sú užasne jednoduché a u nás doma veľmi obľúbené. Pridaná klobáska dotvára celkový labužnícky zážitok.
V preklade sú “Lolo Chumer“ červené halušky, ktoré varila moja mamka aspoň 2 krát do týždňa a nikdy sme nemali dosť… Vyskúšaj a neoľutuješ 🙂
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov