Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Domáce krutóny – fantastický doplnok do polievok a šalátov

od | mar 21, 2022 | Chuťovky, Polievky, Recepty | 0 komentárov

Domáce krutóny zvládne pripraviť každý. Stačí postarší chlieb, bageta, či rožok a za pár minút máš jedinečný domáci doplnok. Chuť tradičných krutónov možno vylepšiť bylinkami, cesnakom a troškou tuku. Ako na to? Inšpiruj sa v našom článku.

Na domáce krutóny sa hodí 2-3 dňový chlebík, alebo už spomínaná bagetka, rožky, či žemle. S postarším pečivom sa lepšie pracuje, nakoľko sa menej drobí. Pred samotnou prípravou však pečivo dôkladne skontroluj. Tvrdšia konzistencia je vítaná, nesmie mať však žiadne známky plesne.

Krutóny sú skvelé napríklad do Caesar šalátu, alebo ako príloha k domácej praženici. Sú tiež nezabudnuteľným doplnkom do hustejších smotanových polievok.

Caesar šalát s krutónmi

Ako pripraviť základné domáce krutóny?

  • Pečivo (množstvo podľa seba) porež na malé kocky veľkosti približne 1 x1 centimeter.
  • Nakrájané kocky rozlož na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Pre lepšiu chuť pokvapkaj kocky olivovým olejom alebo roztopeným maslom.
  • Následne vlož plech do rúry vyhriatej na 170°C a nechaj krutóny piecť asi 6-8 minút do zlatista.
  • Počas pečenia krutóny občas premiešaj.

Domáce krutóny v menej tradičnej verzii

Krutóny možno rôzne dochutiť. Ostrejšiu chuť aj vôňu docieliš, ak do olivového oleja pridáš roztlačený cesnak, alebo čierne mleté korenie a ešte pred pečením krutóny týmto pokvapkáš.

Výnimočnosť môžu dodať aj čerstvé bylinky ako tymián, oregano, bazalka, petržlenová vňať, rozmarín či šalvia.

Alebo čo tak skúsiť úplne netradičnú verziu so škoricou? Nuž toto nebude verzia do polievky, ale skôr príloha k pudingu, alebo len taká maškrta na chrumkanie. Miesto olivového oleja použi roztopené maslo so štipkou škorice a vanilkového cukru.

pečené krutóny v bielej miske na stole so zeleným bodkovaným obrusom

Ako správne krutóny skladovať?

Ak pripravíš viac krutónov naraz, tak nezúfaj, ak ich všetky nespotrebuješ. Správnym uskladnením máš po ruke celkom fajn prílohu. Uskladniť ich treba v buď v dobre uzatvárateľnom vrecku, alebo nádobke. Pred uskladnením však musia byť úplne vychladené a naozaj dôkladne vysušené. Uložiť ich treba na tmavé miesto, no nie do chladničky. Postačí izbová teplota. Samozrejme ich treba občas skontrolovať a spotrebovať čo najskôr, najneskôr do 2 týždňov.

Obr. pixabay.com, flickr.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ďalšie zaujímavosti na: bylinky // pečenie // pečivo

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This