Nevšedná karfiolová polievka so syrom ťa maximálne zasýti. Je hustá, sýta a naviac neskutočne chutná. Zeleninovú chuť karfiolu a koreňovej zeleniny vynikajúco doplní mliečna a syrová chuť. Čerstvo nasekaná petržlenová vňatka dodá polievke svieži farebný kontrast. Poslednou bodkou sú domáce pečené krutóny zo zvyšného pečiva alebo chlebíka. Ak si milovník pikantného, neváhaj a pridaj do polievky kúsky čerstvého alebo sušeného chilli.
Táto neskutočne sýta polievočka má aj viacero výhod. Jednou je, že je taká chutná. Vďaka čomu dostaneš zdravú dávku zeleniny aj do členov rodiny, ktorí ju neobľubujú. Naviac, spotrebuješ starý chlieb alebo pečivo na chutné domáce krutóny, ktoré vďaka tomu nemusíš vyhodiť.
Krémová karfiolová polievka so syrom – budeš potrebovať:
- 1 stredný karfiol
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 200g tvrdého syra
- 2 polievkové lyžice kuracej bujónky
- Farebné korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice hladkej špaldovej múky
- 0,7l mlieka
- ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
- Čerstvé alebo sušené chilli (môžeš vynechať)
Na domáce krutóny budeš potrebovať:
- Starší chlieb alebo pečivo
- Olej
- Soľ podľa chuti
- 2-3 strúčiky cesnaku (môžeš vynechať)
Krémová karfiolová polievka so syrom – postup prípravy:
- Ako prvé umy a narež karfiol na menšie časti.
- Potom mrkvu a petržlen ošúp a nakrájaj na menšie kúsky.
- Cibuľu ošúp a nakrájaj na väčšie mesiačiky.
- Následne všetku zeleninu daj do hrnca. Zalej ju vodou, aby bola zelenina celá vo vode.
- Pridaj aj bujónku, farebné korenie a muškátový oriešok.
- Priveď k varu a var do zmäknutia.
- Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixuj ponorným mixérom dohladka.
- Následne priprav zásmažku z masla a múky.
- Maslo pridaj do hrnca a nechaj roztopiť. Pridaj aj múku a za stáleho miešania restuj do zlatista. Zmes zalej mliekom a dôkladne premiešaj, kým sa suroviny neprepoja.
- Prisyp nastrúhaný syr. Potom za stáleho miešania var na strednom stupni do rozpustenia syra.
- Syrovo-mliečnu zmes nalej k zeleninovej polievke. Polievku poriadne premiešaj, až kým sa obe zmesi nespoja.
- Nakoniec servíruj polievku do hlbokých tanierov a posyp nadrobno nasekanou čerstvou petržlenovou vňatkou a domácimi pečenými krutónmi.
Domáce krutóny – postup prípravy:
- Najskôr chlebík alebo pečivo nakrájaj na približne rovnaké kocky.
- Potom ich v miske pokvapkaj olejom.
- Pridaj soľ a ak obľubuješ aj špecifickú chuť cesnaku, prelisuj ho a neváhaj ho pridať ku krutónom.
- následne krutóny s ostatnými ingredienciami rovnomerne premiešaj rukami.
- Presyp ich na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne ich rozmiestni po celej ploche plechu.
- Plech vlož do rozohriatej rúry na 200°.
- nakoniec krutóny peč do zlatista približne 6 minút.
Dobrú chuť.
TIP: Ak miluješ krémové polievky, neváhaj vyskúšať aj krémovú polievku z tekvice hokaido. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov