Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Krémová karfiolová polievka so smotanou

od | feb 23, 2022 | Polievky, Recepty | 0 komentárov

Krémová karfiolová polievka zahreje na tele i na duši. Dodá energiu a pocit sýtosti na dlho aj vďaka vláknine, ktorej obsahuje viac než dosť. Ak si polievkový typ človeka, jednoznačne vyskúšaj aj túto krémovú polievočku plnú báječných chutí.

Polievky ako také, sú jednoduché na prípravu a dajú sa uvariť takmer z čohokoľvek. Kombinovať možno rôzne druhy zeleniny, strukovín, pripraviť vývar, priezračnú, alebo aj naopak hustú krémovú polievku. A aj keď táto verzia bude o čosi kalorickejšia vďaka maslu a smotane, jednoznačne aj sýtejšia. Ak k nej navyše pridáš kúsok pečiva, tak druhé jedlo už potrebovať ani nebudeš.

Prečo sa oplatí jesť karfiol?

Karfiol dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu vďaka bohatému obsahu vlákniny. Navyše bledé ružičky sú plné vitamínov aj minerálov. Nájde sa v ňom vitamín C, K, ale tiež kyselina listová, horčík, vápnik aj draslík.

hlávka karfiolu na sporáku vedľa hrnca

Krémová karfiolová polievka – recept:

Ingrediencie:

  • polovica hlávky karfiolu (alebo 1 menší)
  • 1-2 PL masla
  • 1 cibuľu
  • 2-3 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 liter vývaru (alebo 2 lyžice zeleninovej bujónky a 1 liter vody)
  • 1 strúčik cesnaku (ak neobľubuješ chuť a vôňu cesnaku, tak ho vynechaj)
  • 250 ml smotany na varenie (alebo 30% smotanu na šľahanie)
  • podľa chuti soľ, čierne korenie, štipku mletej červenej papriky
  • dozdobiť môžeš čerstvými bylinkami – pažítka, alebo petržlenová vňať

Postup prípravy:

  • Cibuľu a cesnak nakrájaj na drobné kúsky a v hrnci speň do sklovita na masle spolu so štipkou červenej mletej papriky. Polievka tak získa krajšiu farbu.
  • Zemiaky a mrkvu ošúp, karfiol rozdeľ na mnešie ružičky. Všetku zeleninu dôkladne opláchni. Zemiaky a mrkvu narež na kocky. Pridaj všetko do hrnca. Zalej vývarom alebo vodou spolu s bujónkou. Nechaj variť.
  • Dochuť soľou a mletým čiernym korením. Až sú zemiaky, karfiol a mrkva mäkké, môžeš polievku rozmixovať ponorným mixérom do hladka, no možno ju jesť aj bez mixovania.
  • A teraz posledný a nemálo dôležitý krok – pridať smotanu. Ako to urobiť aby sa smotana nezrazila? V prvom rade nesmie byť smotana studená, inak sa zrazeniu nevyhneš. Najskôr teda zmiešaj smotanu s trochou polievky osobitne v miske a až tak pomaly pridávaj do polievky a nechaj celé ohriať až do bodu varu.

Dobrú chuť!

krémová polievka na bielom tanieri

Tipy na dochutenie:

  • Kto neobľubuje smotanu, môže si do polievky nastrúhať trochu obľúbeného tvrdého syra, čím vznikne syrovo-krémová konzistencia.
  • Čerstvé bylinky dodajú polievke šmrnc. Nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou nič nepokazíš. Vyskúšať môžeš aj iné obľúbené bylinky.
  • K tejto polievke sa hodí aj krajec chleba, bagetka, alebo opečené domáce krutóny.

Obr. pixabay.com, flickr.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: karfiol // obed // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This