Čevapčiči patrí k tradičným balkánskym jedlám. Je to hádam najrozšírenejšia špecialita z mletého mäsa po celom východnom prímorí Jadranu aj vnútrozemia. Sýte a chutné jedlo si našlo fanúšikov aj na Slovensku. Prešlo ako inak rôznymi obmenami a každý má ten svoj najúžasnejší recept.
Čevabčiči, čevapčiči, čevap – takto rôzne nazývame rolky mletého mäsa pripravené na grile, alebo opečené na panvici. Základ čevapčiči tvorí mleté mäso – hovädzie, bravčové, jahňacie, prípadne teľacie. Použiť možno jeden druh, alebo namiešať v rôznom pomere. Dochutené býva cibuľou, koreninami, poprípade pikantným chilli. Do čevapčiči je mimoriadne vhodné korenie balkánska čubrica. V strednej Európe sa obvykle jedáva tento pokrm s horčicou a surovou cibuľou. Jesť ho možno so zemiakmi – varenými, pečenými, či na kašu, alebo s chlebom.
Čevapčiči – recept
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa (napríklad bravčové plece, ale tiež je možné namiešať si vlastnú zmes viacerých druhov mäsa)
- soľ, mleté čierne korenie, červená paprika
- pre intenzívnejšiu chuť môžeš pridať aj majorán, nové mleté korenie, ak máš rád pikantné tak aj trochu chilli
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- horčicu na obalenie a olej, alebo bravčovú masť na vysmážanie
- ako dobrovoľné ingrediencie 1 vajce a trochu strúhanky (do pravého čevapčiči sa však pôvodne nedávajú)
Postup prípravy:
- Mäso umy a pokrájaj na menšie kusy. Tie následne zomeľ v mlynčeku na mäso. Cibuľu pokrájaj na drobno, cesnak prelisuj a pridaj obe k mäsu.
- Dochuť soľou a koreninami. Základ je čierne mleté korenie a červená paprika. Osobne preferujem výraznejšie chute, preto pridávam aj mleté nové korenie, sušenú majoránku a ak mám poruke, tak aj nasekanú petržlenovú vňať. Skvelou alternatívou pre výraznejšiu chuť je tradičné balkánske korenie čubrica. Na rad prichádza dôkladne premiešanie.
- To, či pridáš vajce a strúhanku, je len na tebe. O tomto sa vedú polemiky, nakoľko existuje názor, že to už potom nie je čevapčiči, ale fašírky. Ja pridávam aj vajce a trochu strúhanky, pre lepšiu tvarovateľnosť a jemnejšiu chuť. Takže som si pôvodnú receptúru takpovediac prispôsobila osobným chutiam.
- Keď už máš celú zmes dôkladne premiešanú, nechaj ju na chladnom mieste odpočívať aspoň pár minút, aby sa chute dobre prepojili. Následne rukami vytvaruj malé valčeky. Tie môžeš obaliť v strúhanke a potrieť plnotučnou horčicou, výsledkom čoho je ešte intenzívnejšia chuť.
- Čevapčiči vysmaž na bravčovej masti, alebo rastlinnom olej z každej strany do zlatohneda. Dobrou alternatívou je tiež gril.
- Podávaj ich s horčicou, nasekanou surovou cibuľkou a podľa chuti s varenými zemiakmi, alebo chlebom.
Obr. flickr.com, pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov