Francúzska polievka je hádam najznámejšia z reklamy na instantné polievky. Tým ja dnes rozhodne neholdujem a dávam prednosť pravým domácim. Domáca polievočka nech už je z čohokoľvek, nemá konkurenciu.
Zbožňujem polievky typu „čo komora dala“. A aby som nevarila dookola len tie isté, skúšam, kombinujem, zamieňam. Tentoraz vznikla polievočka, ktorá mi chuťou najviac pripomína francúzsku polievku. Tej som sa za mojich internátnych čias najedla až-až. Vtedy samozrejme len v tej instantnej rýchlej a lacnej podobe.
Do pravej francúzskej polievky ide mleté mäso a cestoviny v tvare mušličiek. No ako vravím, kombinujem a zamieňam ingrediencie podľa toho, čo mám aktuálne v komore. Nakoľko som v daný deň pripravovala aj bravčovú panenku, prihodila som 2 tenké plátky práve z tohto kvalitného mäsa. V polievke sa uvarilo rýchlo a dodalo jej tú správnu chuť. Odporúčam teda variť francúzsku polievočku práve v deň, keď pripravuješ ako druhé jedlo bravčové mäso. No myslím, že aj v tomto prípade, ak zameníš mäso za hydinové, alebo hovädzie, nič tým nepokazíš. Ten malý kúsok, ktorý obetuješ polievke ti isto v druhom chode chýbať nebude.
Francúzska polievka – recept:
Budeš potrebovať:
- 3 ks mrkvy
- 1 petržlen
- 1 štvrtinu zeleru
- 1 malý kaleráb
- 1 menšia cibuľa
- 2 hrste drobnej cestoviny (napríklad tarhoňa, písmenková cestovina)
- 1 lyžica masla
- 2 bobkové lístky
- 3 guličky nového korenia
- štipka čierneho mletého korenia, štipka mletej rasce
- soľ a nesoldík (alebo vegeta) podľa chuti
- tenký plátok bravčového mäsa (napríklad z bravčovej sviečkovice, krkovičky, pliecka)
- nadrobno nasekaná petržlenová vňať (ak nemáš čerstvú, použi sušenú)
Francúzska polievka – postup prípravy:
- Cibuľu nakrájaj na drobno a na masle krátko orestuj do sklovita. Odstav zo sporáka a priprav si zeleninu – očisti, dobre umy a nakrájaj na malé kúsky. Pridaj ju k cibuli, premiešaj a zalej asi 2 litrami vody. Polievku daj variť. Mäso dôkladne umy a celý kúsok vlož do polievky. Pridaj soľ, korenie – čierne aj nové, štipku rasce, bobkové lístky a nesoldík (alebo vegetu). Prikry pokrievkou pokrievkou a na pomalom plameni nechaj variť asi hodinu.
- Až bude mäso mäkké – vyber ho a nasekaj na drobné kúsočky.
- Do polievky pridaj 2 hrste cestovín a var ich priamo v polievke, až kým budú úplne mäkké. Potom sporák vypni, pridaj nasekané a uvarené mäso nasekanú petržlenovú vňať.
- Hotovo. Minimum práce, minimum námahy, minimum riadu. Kombinácia ktorú milujem. O to viac, keď vidím spokojnosť a prázdne taniere. Verím, že francúzska polievka v mojom podaní zachutí aj tebe.
Dobrú chuť!
TIP: vyskúšaj aj iné polievky z našej zbierky. Istotne si nájdeš recept aj na tú svoju obľúbenú.
obr. súkromný archív, pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov