Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Halušky na 5 spôsobov. S nami ich zvládne ktokoľvek!

od | okt 25, 2018 | Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Halušky – tradičná vychýrená delikatesa. Ich príprava je pre niekoho hračka, pre iného výzva na popasovanie. Spýtaj sa na recept mamky, babky či šikovnej susedky. Každá ochotne prezradí zoznam ingrediencíí, no presný pomer už nevie. Prečo? Lebo majú kopec praxe a robievajú haluštičky od oka.

Babička ti navyše možno x krát ochotne predvedie názornú ukážku. Vo vlastnej kuchyni však bojuje každý sám za seba. A veruže prax robí odborníka odborníkom. Tak poďme na to!

Každé halušky treba variť v osolenej vode. Vodu si daj na sporák variť včas – ešte pred prípravou haluškového cesta.

Halušky

Tradičné zemiakové halušky

Zemiakové halušky sú v slovenských domácnostiach najbežnejšie. Skvele chutia s bryndzou, tvarohom, alebo kyslou kapustou. Zoškvarená slaninka im dodá výnimočnú a nezameniteľnú chuť.

Na cesto budeš potrebovať:

  • 750 g zemiakov
  • 200 – 250 g hladkej múky (podľa potreby)
  • 1 lyžička soli

Postup prípravy:zemiakové halušky

Do väščieho hrnca daj variť vodu s troškou soli. Odváž si potrebné množstvo zemiakov a ošúp ich. Následne zemiaky dobre umy a najemno nastrúhaj. Pozor pri tom na prsty! Prebytočnú šťavu zo zemiakov odstráň. Pridaj soľ a postupne po troške múku. Cesto poriadne vareškou premiešaj.

halušky

Množstvo múky závisí aj od druhu zemiakov. Tie vodnatejšie vsajú viacej múky. Cesto nemá byť príliš riedke, inak by sa vo vode rozpadlo. Rovnako nesmie byť príliš tuhé, inak by boli halušky tvrdé. Navyše s tuhým cestom sa zle pracuje. Je dobré si správnu konzistenciu cesta najskôr vyskúšať. Ako? Veľmi jednoducho! Lyžičkou hoď malú haluštičku do vriacej vody. Ak sa rozpadne – pridaj do cesta ešte múku. Ak pekne drží tvar a vypláva na povrch – cesto je v poriadku.

Po skúške správnosti hustoty cesta nasleduje sádzanie. Naše babičky a možno aj mamky sádzali halušky ručne za pomoci lopárika a lyžice, prípadne noža. Mnohí z nás si to uľahčujú špeciálnym cedníkom na sádzanie halušiek – haluškovačom.

Po nasádzení cesta halušky povar, kým vyplávajú na povrch. Nechaj ich ešte pár minút variť a následne preceď. Nepremývaj, ešte teplé dochuť obľúbenými ingredienciami.

Nokerle – skvelá príloha k mäsku na šťave

Nokerle – tradičná múčna príloha k mäsu na šťave, perkeltu, či paprikášu.

Na cesto budeš potrebovať:nokerle

  • 1 vajíčko
  • pol lyžičky soli
  • 200 – 250 ml vody
  • 500 g polohrubej múky
  • 2 PL masla

Postup prípravy:

Do hrnca daj prevariť vodu s troškou soli. Do misky nasyp múku, pridaj vajce a soľ. Postupne prilievaj vodu, no nie všetku naraz! Cesto vymiešaj vareškou. Konzistenciou má byť podobné cestu na zemiakové halušky. Ak sa ti zdá husté – prilejte trošku vody, ak riedke – pridaj trocha múky.

Rovnako ako zemiakové halušky, aj nokerle sa sádzajú do vriacej vody. Až vyplávajú na povrch, chvíľu ich povar a preceď. Ešte k teplým pridaj maslo a dobre premiešajte. Maslo sa roztopí a nokerle pekne premastí.

Krupicové halušky do polievky

Veľmi jednoduché a rýchle krupicové halušky sú skvelou prílohou v zeleninovej, alebo paradajkovej polievke. Aj bravčovému vývaru dodajú príjemnú chuť.

Na cesto budeš potrebovať:krupicové halušky

  • 1 vajíčko
  • 3 PL detskej krupice
  • 1 PL masla
  • štipku soli
  • štipku sódy bikarbóny – ak chceš, aby halušky poriadne narástli (nemusí však byť)

Postup prípravy:

V miske si vymiešaj vajíčko, krupicu a štipku soli. Pridaj 1 lyžicu zmäknutého masla a štipku sódy bikarbóny. Poriadne cesto premiešajte vidličkou, alebo metličkou. Halušky môžeš sádzať priamo do polievky. Ak však chceš, aby polievka ostala číra (najmä ak ide o vývar), tak sádzaj halušky do osolenej vriacej vody. Nechaj chvíľku povariť a haluštičky sú hotové.

Pečienkové halušky

Chutia fantasticky najmä v hovädzej polievke.

Na halušky budeš potrebovať:pečienkové halušky

  • 300g kuracej pečene
  • 3 vajíčka
  • 150 g detskej krupice
  • 130 g strúhanky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL bravčovej masti
  • majoránka (podľa chuti)
  • štipku mletého čierneho korenia
  • štipku nesoldíka
  • petržlenovú vňať

Postup prípravy:

Pečeň dobre umy a pomeľ spolu s cesnakom. Pridaj vajíčka, bravčovú masť a postupne krupicu aj strúhanku. Dochuť čiernym korením, nesoldíkom, majoránkou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Poriadne zmes premiešaj. Sádzaj priamo do hovädzieho vývaru, alebo do vriacej osolenej vody. Chvíľu povar a preceď (ak boli varené vo vode).

Kukuričné haluštičky

Na haluštičky budeš potrebovať:halušky

  • 150 g kukuričnej múky
  • 1 vajíčko
  • štipku soli
  • štipku nesoldíka
  • čerstvú nasekanú pažítku

Postup prípravy:

V miske zmiešaj kukuričnú múku s vajíčkom. Pridaj soľ, nesoldík a nasekanú pažítku. Ak sa ti zdá cesto prituhé, pridaj po troške vodu. Dobre premiešaj. Opäť sádzaj do vriacej osolenej vody. Po vyplávaní na povrch ich krátko povar a preceď. Kukuričné halušky sa hodia napríklad ako príloha k demikátu.

Dobrú chuť!

Zdroj obrázkov: pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: halušky // muka // slanina // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This