Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pudingáče

od | okt 24, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Pudingáče, ktoré zvládne pripraviť každý. Ak teda hľadáš recept na pudingáče, ktoré budú mäkké aj na druhý deň, tak si na správnej adrese 🙂

Pudingáče:

Porcií: 10 kusov

Čas prípravy: 1 hodina 50 minút

Budeš potrebovať:

400 g hladkej múky ( plus trochu múky na pracovnú dosku )

80 g kryštálového cukru ( cukru môžeš pridať aj viac, alebo menej podľa chuti)

250 ml mlieka

150 ml oleja

2 žĺtka

25 g droždia

1 pl. rumu

1 pl. kôra z citróna

1 balenie vanilkového cukru, alebo vanilkový struk

štipka soli

Plnka:

2 balenia pudingu

700 ml mlieka

150 g masla

cukor a rum podľa chuti

Ešte budeš potrebovať: 20 g masla a pol deci rumu. Rum môžeš nahradiť aj doboru whisky.

Postup prípravy:

  • Do veľkej misky si daj preosiatu múku. Sprav jamku v múke a nadrob droždie. Posyp troškou cukru a zalej polovicou vlažného mlieka. Mlieko si ohrej, ale nesmie byť moc teplé. Prikry utierkou a nechaj droždie pracovať 15 minút.
  • Cukor, žĺtka, rum, olej a kôru z citrónu spolu vymiešaj do jemnej peny. Pridaj k cestu a premiešaj. Postupne pridávaj aj zbytok mlieka. Cesto bude redšie, ale treba ho miesiť minimálne 10 minút. Po desiatich minútach bude cesto krásne vláčne a nelepkavé.
  • Hotové cesto podsyp trochou múky, prikry utierkou a odlož na teplé miesto. Nechaj kysnúť aspoň hodinu. 
  • Medzi tým, čo čakáš na cesto, priprav puding. Na pudingáče ti treba naozaj hustý puding a preto je najlepšie použiť len 700 ml mlieka na 2 balenia pudingu. Puding si uvar podľa návodu na obale. Po uvarení ho odlož na chladné miesto, aby ti čím skôr vychladol. Ja som ho dala na okno, kedže vonku bola naozaj veľká zima 🙂
  • Maslo a cukor si vymiešaj do hustej peny. Ručným mixérom to trvá približne 3 minúty. Nezabudni, že maslo musí byť izbovej teploty. Postupne do maslovej peny pridávaj vychladnutý puding.
  • Ak miluješ rum tak ako ja, pridaj ho podľa chuti koľko chceš. Hotový puding odlož stranou a pusti sa do prípravy pudingáčov.

Príprava hotového cesta:

Postup prípravy na pudingáče

Postup prípravy na pudingáče

  • Cesto si prepracuj v rukách a vytvor bochník. Rozdeľ na dve časti. Z prvej polovičky cesta vypracuj dlhý šúľok. Ten potom rozdeľ na 5 až 10 častí. Po upečení sa pudingáče zdvojnásobia.
  • Šúľok prehni na polovicu, prstom si vrch prichyť a dva konce obtáčaj ako keby si zapletal/a vrkoče.
  • Hotové pudingáče poukladaj na vymastený plech, prikry utierkou a nechaj ešte 20 minút vykysnúť.
  • Po 20 minútach potri pudingáče olejom a peč vo vopred prehriatej rúre na 180 stupňov, 25-30 minút. 
  • Na koniec si roztop maslo s rumom a hotové pudingáče ešte horúce potri touto zmesou. Po vychladnutí pudingáče rozkroj na polovicu a naplň ich vychladnutým pudingom.

Môj tip:

Ja som do pudingáčov dala aj šľahačku a spodný diel som potrela jahodovým džemom  a môžem ti to vrelo odporučiť. Ak máš doma šľahačku a džem, netreba nimi šetriť. 🙂

Prajem ti dobrú chuť 🙂

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: alkohol // kysnuté // maslo // muka // pečenie // raňajky // sladké // vegetariánske

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This