Pudingáče, ktoré zvládne pripraviť každý. Ak teda hľadáš recept na pudingáče, ktoré budú mäkké aj na druhý deň, tak si na správnej adrese 🙂
Pudingáče:
Porcií: 10 kusov
Čas prípravy: 1 hodina 50 minút
Budeš potrebovať:
400 g hladkej múky ( plus trochu múky na pracovnú dosku )
80 g kryštálového cukru ( cukru môžeš pridať aj viac, alebo menej podľa chuti)
250 ml mlieka
150 ml oleja
2 žĺtka
25 g droždia
1 pl. rumu
1 pl. kôra z citróna
1 balenie vanilkového cukru, alebo vanilkový struk
štipka soli
Plnka:
2 balenia pudingu
700 ml mlieka
150 g masla
cukor a rum podľa chuti
Ešte budeš potrebovať: 20 g masla a pol deci rumu. Rum môžeš nahradiť aj doboru whisky.
Postup prípravy:
- Do veľkej misky si daj preosiatu múku. Sprav jamku v múke a nadrob droždie. Posyp troškou cukru a zalej polovicou vlažného mlieka. Mlieko si ohrej, ale nesmie byť moc teplé. Prikry utierkou a nechaj droždie pracovať 15 minút.
- Cukor, žĺtka, rum, olej a kôru z citrónu spolu vymiešaj do jemnej peny. Pridaj k cestu a premiešaj. Postupne pridávaj aj zbytok mlieka. Cesto bude redšie, ale treba ho miesiť minimálne 10 minút. Po desiatich minútach bude cesto krásne vláčne a nelepkavé.
- Hotové cesto podsyp trochou múky, prikry utierkou a odlož na teplé miesto. Nechaj kysnúť aspoň hodinu.
- Medzi tým, čo čakáš na cesto, priprav puding. Na pudingáče ti treba naozaj hustý puding a preto je najlepšie použiť len 700 ml mlieka na 2 balenia pudingu. Puding si uvar podľa návodu na obale. Po uvarení ho odlož na chladné miesto, aby ti čím skôr vychladol. Ja som ho dala na okno, kedže vonku bola naozaj veľká zima 🙂
- Maslo a cukor si vymiešaj do hustej peny. Ručným mixérom to trvá približne 3 minúty. Nezabudni, že maslo musí byť izbovej teploty. Postupne do maslovej peny pridávaj vychladnutý puding.
- Ak miluješ rum tak ako ja, pridaj ho podľa chuti koľko chceš. Hotový puding odlož stranou a pusti sa do prípravy pudingáčov.
Príprava hotového cesta:
- Cesto si prepracuj v rukách a vytvor bochník. Rozdeľ na dve časti. Z prvej polovičky cesta vypracuj dlhý šúľok. Ten potom rozdeľ na 5 až 10 častí. Po upečení sa pudingáče zdvojnásobia.
- Šúľok prehni na polovicu, prstom si vrch prichyť a dva konce obtáčaj ako keby si zapletal/a vrkoče.
- Hotové pudingáče poukladaj na vymastený plech, prikry utierkou a nechaj ešte 20 minút vykysnúť.
- Po 20 minútach potri pudingáče olejom a peč vo vopred prehriatej rúre na 180 stupňov, 25-30 minút.
- Na koniec si roztop maslo s rumom a hotové pudingáče ešte horúce potri touto zmesou. Po vychladnutí pudingáče rozkroj na polovicu a naplň ich vychladnutým pudingom.
Môj tip:
Ja som do pudingáčov dala aj šľahačku a spodný diel som potrela jahodovým džemom a môžem ti to vrelo odporučiť. Ak máš doma šľahačku a džem, netreba nimi šetriť. 🙂
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov