Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Jablčník – tradičná jesenná dobrota starej mamy. Kto by odolal?

od | nov 20, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Jablčník je typický „babičkovský“ koláčik. Jeseň prináša svoje ovocie, tak prečo toto jabĺčkové obdobie nevyužiť aj na chutnú dobrotu. Tento víkend som stavila na sezónne ovocie a pripravila krehký jablkový koláč. Je ho dosť pre všetkých a veľkou výhodou je tiež dlhšia trvanlivosť.

Jablčník – čo budeš potrebovať:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 g hery (alebo masla)
  • 40 g bravčová masť
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 200 ml mlieka
  • štipka soli

Náplň na jablčník:

Jeseň nám prináša mnohé zdravé dobroty

Postup prípravy:

  • Najskôr jablká umy a očisti. Nastrúhaj na väčšom strúhadle. Vyžmýkaj z nich šťavu a daj do hrnca s lyžicou masla. Dochuť škoricou, citrónovou šťavou a vanilkovým cukrom. Ak by boli jablká veľmi kyslé, pridaj aj trochu kryštálového cukru (podľa vlastnej chute). Jablká 5 minút povar. Mali by zmäknúť, ale zas nie rozvariť na kašu. Sporák vypni a kým jabĺčka vychladnú, priprav cesto.
  • Všetky ingrediencie na cesto dôkladne vymies. Cesto má byť krehké a vláčne. Pracovnú dosku popráš múkou, aby sa cesto veľmi nelepilo. Rozdeľ ho na 2 časti. Jednu vyvaľkaj a opatrne prelož na plech vystlaný papierom na pečenie. Je dosť krehké, preto si občas zvyknem pomôcť. Ako? Vyvaľkám ho priamo na papieri na pečenie o veľkosti plechu, v ktorom sa bude koláč piecť. Následne aj s papierom presuniem na plech.
  • Na vyvaľkané cesto rozotri jablkovú uvarenú zmes. Vyvaľkaj aj druhú časť cesta a opatrne prelož na jablká. Popichaj vrch vidličkou a ide sa piecť. Jablčník sa pečie pri 190°C približne 20 minút. Mal by mať jemne hnedastú farbu.
  • Jablčník po vychladnutí porež na menšie kúsky a popráš práškovým cukrom.

Prajem dobrú chuť!

Tip: Ak máš doma jabĺk nazvyš, pokojne náplň priprav aj z 1 a pol kila jabĺčok. Čím viac jabĺk, tým je jablčník šťavnatejší.

Obr. súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: bravčová masť // jablká // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This