Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Jablčný ocot – priprav si svoj domáci originál

od | aug 10, 2022 | Chuťovky, Recepty, Valach odporúča | 0 komentárov

Jablčný ocot je skvelým dochucovadlom, ale tiež prírodným liekom. Blahodárne pôsobí na naše trávenie a znižuje cholesterol v krvi, ba údajne pomáha v chudnutí. Ľahko ho zoženieš kdekoľvek v obchode, no veľmi jednoducho si ho môžeš vyrobiť aj doma. Ak máš svoju jabloň, tak určite neváhaj.

Pri výrobe domáceho jablčného octu platí jedno dôležité pravidlo. Nepoužívaj kovové strúhadlo, ani nádobku a v ideálnom prípade ani nožík. Daj prednosť keramickým predmetom. Dôvodom je zachovanie čo najviac vitamínu C.

Múdre vysvetlenie hovorí, že mikročastice kovu pri použití kovového noža prenikajú do plodov. Podmieňujú vznik silného elektrického článku, ktorý prechádza celu dužinou a rozkladá vitamín C. 

A nakoľko jablková šupka obsahuje najviac céčka a to chceme samozrejme zachovať, jabĺčka postrúhame spolu s ňou.

Jablčný ocot – recept na domácu prípravu

Čo budeš potrebovať:

  • pol kg jabĺk (celých aj so šupkami)
  • 1 liter studenej vody
  • 100 g kryštálového cukru
príprava jablčného octu

Postup prípravy:

  • Jablká umy a postrúhaj na hrubo na keramickom strúhadle. Ak také strúhadlo nemáš, môžeš ich nakrájať keramickým nožom na malé kúsky aj so šupkami a jadierkami.
  • Takto pripravené jabĺčka vlož do sklenenej alebo keramickej nádoby. Cukor pridaj do vody a dobre premiešaj, potom týmto roztokom zalej pripravené jabĺčka v nádobe. Použiť môžeš aj veľkú fľašu, do ktorej sa kedysi zavárali uhorky.
  • Premiešaj drevenou vareškou a prikry tanierikom, aby sa dnu nedostal prach, či iné nečistoty, alebo vínne mušky, ktoré túto vôňu veru milujú. Namiesto tanierika možno použiť aj kúsok látky a pripevniť ju gumičkou.
  • Nádobku nechaj odpočívať 10 dní pri bežnej izbovej teplote na svetle, no nie priamo na slniečku. Počas tohto obdobia raz denne jabĺčka v nádobe premiešaj.
  • Po uplynutí doby preceď jablká cez sitko, alebo gázu. Prelej do fľaše a nechaj stáť 20 dní, tentoraz už na tmavom chladnejšom mieste. Počas toho bude nápoj zrieť a postupne sa stane čírejší.
  • Hotový ocot už len stačí preliať do uzatvárateľných fliaš a uskladniť na tmavom chladnom mieste.

Kde všade môžeš jablčný ocot použiť?

Jablčný ocot je skvelým dochucovadlom do zeleninových šalátov, zálievok ale tiež do omáčok aj polievok na sladko-kyslo. Preventívne si môžeš v rámci zdravia dopriať denne pohár vody s lyžičkou tohto octu. Pomôže ti to znormalizovať hladinu cukru aj krvného tlaku.

Jablčný ocot je tiež úžasným pomocníkom na upratovanie. Pridať ho môžeš do vody na umývanie okien, chladničky, kachličiek, či podláh. Vlasom dodá žiarivý lesk, silu aj jemnosť. Stačí vlasy po umytí opláchnuť vlažnou vodou s pridaním lyžice jablčného octu.

jablčný ocot vo fľaši

TIP: Ak sa ti ocot doma vyrábať nechce, alebo nemáš svoje jabĺčka, skvelý a kvalitný jablčný ocot dostaneš kúpiť na našom e-shope aj v kamennej predajni Valach.

Obr. pixabay.com, flickr.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ďalšie zaujímavosti na: jablká // ocot

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This