Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Krémová polievka s cuketou a paradajkami

od | aug 12, 2022 | Hlavné jedlo, Polievky, Recepty | 0 komentárov

Krémová polievka je veľmi sýta, plná vitamínov a jej príprava zaberie minimum času. Ak potrebuješ narýchlo niečo chutné a výdatné uvariť, táto polievka je jednoducho super.

Ak máš rád tradičnú paradajkovú polievku, potom tento recept je jej výdatnejšou obdobou. Cuketa je plná vitamínov, minerálov aj vlákniny. Navyše jej chuť je neutrálna a použiteľná v mnohých pokrmoch. Tejto polievočke dodá jemnosť aj krémovosť.

Krémová polievka – čo budeš potrebovať:

  • 1 mladú cuketu (použila som 300 g)
  • 5 väčších paradajok
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžicu masla
  • 100 ml pretlaku alebo paradajkového pyré
  • 1 l vody
  • 1 bobkový lístok
  • 4 klinčeky
  • podľa chuti čierne mleté korenie a soľ
  • štipka vegety alebo nesoldíku
  • 2 zarovnané lyžice kryštálového cukru
  • vetička čerstvej bazalky a petržlenovej vňate
  • 3 lyžice šľahačkovej smotany
  • trošku nastrúhaného tvrdého syra (tehla, eidam, alebo parmezán)
ingrediencie na polievku

Postup prípravy:

  • Cibuľu ošúp, nakrájaj na drobno a zľahka osmahni na lyžici masla.
  • Cuketu ošúp, nakrájaj na kocky a tak pridaj k cibuľke.
  • Paradajky umy a zbav šupiek. Najjednoduchší spôsob ako to spraviť, je nasledovný. Povrch každej paradajky len zľahka narež do kríža a následne vlož do hrnca. Prelej opatrne vriacou vodou, nechaj pol minútky a hneď ich preceď cez cedník, alebo sitko. Prelej studenou vodou a ošúp. Ošúpané paradajky nakrájaj na kúsky a pridaj do hrnca k cibuli a cukete. Pridaj pretlak, alebo paradajkové pyré a premiešaj.
  • Zalej všetko asi litrom vody, daj variť, potom postupne pridaj bobkový lístok, klinčeky, podľa chuti soľ, vegetu (alebo nesoldík) a čierne korenie. Polievku var pol hodinky, potom sporák vypni. Vyber bobkový lístok a klinčeky. Pridaj čerstvú vetvičku bazalky a ponorným mixérom polievku vymixuj do hladkej konzistencie. Na záver dochuť polievku cukrom a zjemni šľahačkovou smotanou, čím dosiahneš jemnú krémovú konzistenciu.
  • Podávaj s nastrúhaným tvrdým syrom (výber je na tebe) a ozdob nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

postup prípravy krémovej polievky s cuketou a paradajkami

TIP: Milovníkov cukety iste poteší náš recept na jemné zemiakovo-cuketové placky.

Obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ďalšie zaujímavosti na: bazalka // cuketa // paradajky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This