Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Jablkový závin z kysnutého cesta

od | apr 22, 2022 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Jablkový závin ako do babičky? No kto by len odolal voňavému pečivu s lahodnou a vláčnou sladko-kyslou jablkovou náplňou. Ak si milovník jabĺčkových dobrôt, tak toto musíš vyskúšať.

Cesto je vláčne a dobre sa s ním pracuje, nakoľko je málo lepivé. Z uvedeného množstva ingrediencií ti vyjdú 2 jablkové záviny.

jablká na stole

Jablkový závin – recept

Cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • pol kocky droždia
  • 200 ml mlieka
  • 50 g roztopeného masla
  • 1 ČL soli
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce na potieranie cesta

Jablková náplň:

Postup prípravy:

  • Najskôr si priprav cesto. Múku preosej do väčšej misky. Do stredu urob jamku a do nej rozdrv droždie na menšie kúsky. Zasyp cukrom a polovicou mierne ohriateho mlieka. Nechaj podkysnúť asi 10 minút.
  • Následne pridaj soľ, roztopené maslo a zvyšok mlieka. Vareškou vymies hladké nelepivé cesto. Prikry ho bavlnenou utierkou a ulož na teplé miesto kysnúť. Doba kysnutia sa pohybuje v rozmedzí 30-45 minút, v závislosti od okolitej teploty.
postup práce1
  • Kým cesto kysne, môžeš si pripraviť jablkovú náplň. Jabĺčka umy, očisti a nasekaj na malé kúsky, alebo ich môžeš nastrúhať. Ja mám radšej, keď sa zahryznem do kúsku jabĺčka v závine. K pripraveným jablkám pridaj maslo a podus ich na panvici po dobu asi 5 minút. Potom pridaj vanilkový cukor, pár kvapiek citrónovej šťavy, mletú škoricu a dobre premiešaj.
  • Až je cesto vykysnuté, rozdeľ ho na 2 časti a každú vyvaľkaj na tenký plát v tvare obdĺžnika. Oba posyp strúhankou. A prečo práve strúhanka? Dôvodom je to, aby po upečení šťava z jabĺk nevytekala a nerozmočila závin. Do stredu navrstvi podusenú jablkovú náplň, tak boky narež na pásiky a postupne prekladaj – raz z jednej a raz z druhej strany. Konce závinu ucapkaj, aby náplň nevytekala. Takto pripravené záviny prelož na plech vystlaný papierom na pečenie.
postup práce - narezanie rolovanie jablkového závinu
  • Záviny prikry bavlnenou utierkou a nechaj ich na plechu pred pečením mierne podkysnúť po dobu asi 10-15 minút. Potom ich potri rozšľahaným vajíčkom a vlož do predhriatej rúry. Jablkový závin sa pečie po dobu asi 20 minút pri teplote 190°C. No keďže nie každá rúra pečie rovnako, je potrebné po 15 minútach nahliadnuť, ako sa záviny pečú. Hotový jablkový závin má krásnu zlato-hnedú farbu.
  • Po upečení nechaj záviny úplne vychladnúť a až tak pokrájaj na menšie kúsky. Vrch môžeš posypať práškovým cukrom.
hotový jablkový závin

Dobrú chuť!

TIP: Ďalšie recepty na chutné dobroty – kysnuté aj nekysnuté koláče, buchty, či zákusky nájdeš na našom blogu Uvalacha.sk

Obr. súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: jablká // múka // pečivo // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This