Jablkový závin ako do babičky? No kto by len odolal voňavému pečivu s lahodnou a vláčnou sladko-kyslou jablkovou náplňou. Ak si milovník jabĺčkových dobrôt, tak toto musíš vyskúšať.
Cesto je vláčne a dobre sa s ním pracuje, nakoľko je málo lepivé. Z uvedeného množstva ingrediencií ti vyjdú 2 jablkové záviny.

Jablkový závin – recept
Cesto:
- 450 g hladkej múky
- pol kocky droždia
- 200 ml mlieka
- 50 g roztopeného masla
- 1 ČL soli
- 2-3 PL kryštálového cukru
- 1 vajce na potieranie cesta
Jablková náplň:
- 7-8 ks jabĺk
- 1 vanilkový cukor
- citrónová šťava – množstvo podľa chuti
- 1 ČL mletej škorice
- 2 PL masla
- 2 PL strúhanky
Postup prípravy:
- Najskôr si priprav cesto. Múku preosej do väčšej misky. Do stredu urob jamku a do nej rozdrv droždie na menšie kúsky. Zasyp cukrom a polovicou mierne ohriateho mlieka. Nechaj podkysnúť asi 10 minút.
- Následne pridaj soľ, roztopené maslo a zvyšok mlieka. Vareškou vymies hladké nelepivé cesto. Prikry ho bavlnenou utierkou a ulož na teplé miesto kysnúť. Doba kysnutia sa pohybuje v rozmedzí 30-45 minút, v závislosti od okolitej teploty.

- Kým cesto kysne, môžeš si pripraviť jablkovú náplň. Jabĺčka umy, očisti a nasekaj na malé kúsky, alebo ich môžeš nastrúhať. Ja mám radšej, keď sa zahryznem do kúsku jabĺčka v závine. K pripraveným jablkám pridaj maslo a podus ich na panvici po dobu asi 5 minút. Potom pridaj vanilkový cukor, pár kvapiek citrónovej šťavy, mletú škoricu a dobre premiešaj.
- Až je cesto vykysnuté, rozdeľ ho na 2 časti a každú vyvaľkaj na tenký plát v tvare obdĺžnika. Oba posyp strúhankou. A prečo práve strúhanka? Dôvodom je to, aby po upečení šťava z jabĺk nevytekala a nerozmočila závin. Do stredu navrstvi podusenú jablkovú náplň, tak boky narež na pásiky a postupne prekladaj – raz z jednej a raz z druhej strany. Konce závinu ucapkaj, aby náplň nevytekala. Takto pripravené záviny prelož na plech vystlaný papierom na pečenie.

- Záviny prikry bavlnenou utierkou a nechaj ich na plechu pred pečením mierne podkysnúť po dobu asi 10-15 minút. Potom ich potri rozšľahaným vajíčkom a vlož do predhriatej rúry. Jablkový závin sa pečie po dobu asi 20 minút pri teplote 190°C. No keďže nie každá rúra pečie rovnako, je potrebné po 15 minútach nahliadnuť, ako sa záviny pečú. Hotový jablkový závin má krásnu zlato-hnedú farbu.
- Po upečení nechaj záviny úplne vychladnúť a až tak pokrájaj na menšie kúsky. Vrch môžeš posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť!
TIP: Ďalšie recepty na chutné dobroty – kysnuté aj nekysnuté koláče, buchty, či zákusky nájdeš na našom blogu Uvalacha.sk
Obr. súkromný archív, pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov