Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Zápach v kuchyni – ako si s ním poradiť?

od | apr 13, 2022 | Valach odporúča | 0 komentárov

Zápach v kuchyni je bežnou realitou každého, kto aspoň sem-tam doma niečo uvarí, či upečie. A nielen to. Smetný kôš, či chladnička tiež často oplývajú vôňami a pachmi rôzneho druhu. Pravidelné vetranie zaiste pomáha, no často nestačí na všetko. Ako si s nepríjemnými pachmi poradiť a užívať čaro príjemne voňajúceho priestoru?

Azda najväčšia koncentrácia mnohých druhov vôní a pachov je v kuchyni. Či už je to príjemná vôňa pečúceho sa domáceho chlebíka, variaci sa vývar, alebo kytica čerstvých kvetov vo váze, takto je tá príjemná stránka. No poďme z opačného uhla. Plná chladnička, smetný kôš, odtok v umývadle, rúra, či potravinová skrinka nie vždy svojou vôňou potešia naše nosy.

Základom je udržiavať spomínané veci čo najviac čisté a pravidelne sa venovať ich údržbe. Samozrejmosťou je pravidelné vetranie, najmä počas varenia, či pečenia. A čo teda ďalej? Predstavíme ti pár užitočných babských rád, ako si s pachmi poradiť.

Aromatické bylinky príjemne rozvoňajú priestor

Jednoduchým riešením je buď umiestniť v kuchyni pár druhov aromatických bylín, ktoré pravidelne rozvoňajú priestor, alebo ich chvíľu povariť vo vode na sporáku. Po čom teda siahnuť? Levanduľa, harmanček, mäta, šalvia, či materina dúška sú top bylinky s príjemnou omamnou vôňou. Vyber si tú, ktorej vôňa ti sedí najviac. Ak nechceš bylinky variť len tak, dopraj si chutný a zdravý bylinný čaj. Jeho omamná vôňa sa ponesie celým priestorom.

bylinky levanduľa dúška rozmarín

Ako na zápach v kuchyni po varení?

Ten, kto svoju kuchyňu využíva naplno, sa musí pravidelne vysporiadať s rôznymi vôňami nesúcimi sa nielen kuchyňou, ale často aj celým domovom. Vôňa smaženej cibuľky, vyprážanej ryby, či rezňa sa drží v priestore ako kliešť niekedy aj ďalší deň. A čo tak vôňa kyslej kapusty, či cesnaku?

Toto sa dá neutralizovať napríklad pomocou škorice, či klinčekov. Celú škoricu, alebo klinčeky (prípadne aj oboje) povar v troche vody a nechaj v kuchyni až kým voda vychladne. Inou alternatívou je pomarančová, alebo citrónová šupka. Stačí pár kúskov šupiek rozložiť okolo sporáka. Tie pohltia prípadné pachy. Už menej voňavý, zato však nápomocným pohlcovačom je voda s trochou octu. Tú treba nechať na sporáku zovrieť a dať jej pol hodinku čas, aby urobila svoju prácu. Následne priestor intenzívne vyvetraj. S octom však nepreháňaj, stačí naozaj máličko.

šupky z pomaranča

Odtok udržiavaj pravidelne v čistote

Pokiaľ nie je odtok príliš zanesený, vystačíš si aj s tým, čo máš v kuchyni. Skvelými pomocníkmi sú sóda a soľ, alebo sóda a ocot.

Zmiešaj v pomere 1:1 sódu bikarbónu a soľ. Nasyp zmes do odtoku a zalej horúcou vodou. Nechaj pôsobiť asi 15 minút a následne pusť do odtoku studenú vodu.

Druhým overeným spôsobom na odstránenie pachu je kombinácia sódy a octu. 1 pohár vody prevar a pridaj rovnaké množstvo octu. Do sifónu nasyp trochu sódy bikarbóny a zalej pripraveným octovým roztokom. Opatrnosť je namieste, lebo tento proces môže sprevádzať aj bublanie, či iné zvuky. Opäť nechaj pôsobiť a po 15 minútach prepláchni odtok studenou vodou.

Ako na chladničkové vône?

Chladničky bývajú plné rôznych vôní. Tomu sa asi vyhnúť nedá. No zmierniť tento fakt môžeš pravidelným vymieňaním rôznych prírodných pohlcovačov. Opäť raz sóda bikarbóna má zelenú. Nasyp trošku sódy na mištičku a vlož na poličku do chladničky. Nechaj pár dní a ucítiš rozdiel. Rovnakým spôsobom môžeš použiť ovsené vločky, alebo kávu. Nezabudni takto vyrobený pohlcovač pravidelne vymeniť.

zápach v kuchyni nasaje pomletá káva

Za zápach v kuchyni môže často smetný kôš

Iste netreba obzvlášť pripomínať, že pravidelné vynášanie smetí má svoj význam. No nie vždy stačí len vymeniť vrecúško. Dobrou pomôckou je pred výmenou vrecka nasypať na dno koša za lyžičku mletej kávy. Smetný kôš je tiež vhodné aj pravidelne umývať.

Éterické oleje majú zelenú aj v kuchyni

Kuchyňa je miesto, kde sa neodporúča používať silné osviežovače vzduchu plné chemikálií. Lepšou, zdravšou aj príjemnejšou náhradou sú éterické oleje (silice). Stačí pár kvapiek obľúbenej prírodnej silice do vody v aromalampe a efekt je okamžitý. Vyber si vôňu, ktorá ti sedí a je príjemná. Vône citrónovej trávy, limetky, pomaranča, škorice, klinčekov, či mäty sú pre priestory kuchyne priam stvorené.

Viac zaujímavých informácií o možnosti používania prírodných silíc si prečítaj v našom článku.

Obr. pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ďalšie zaujímavosti na: bylinky // silice

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This