Tento slávnostný dezert je ako stvorený na výnimočnú príležitosť. Jemný, krehký a dokonale krémový dezert očarí každú návštevu. Ak hľadáš niečo výnimočné, čo však nezaberie pol dňa príprav, tak si na správnom mieste.
Koláčik odporúčam rezať na väčšie kúsky a jesť ho malou vidličkou alebo lyžičkou, z dôvodu jeho krehkosti. Možno ho poznáš pod názvom prepadávaný koláč, či pudingový zákusok. Každý, kto ho pozná, ho nazýva po svojom. U mňa je to kôpkový dezert. Koláčik nie je vhodný na dlhodobé uskladnenie, ideálne je skonzumovať ho do 2 dní.
Slávnostný dezert – recept
Cesto:
- 5 vajec
- 250 g hladkej múky
- 250 g kryštálového cukru
- štipka soli
- pol balíčka prášku do pečiva
- 100 ml rastlinného oleja
- 100 ml vody
Puding:
- 1 l mlieka
- 4 PL kryštálového cukru
- 2 balenia kakaového pudingu
Smotanový krém:
- 2 balenia pochúťkovej smotany
- 1 balenie šľahačkovej smotany
- 1 vanilkový cukor
- 3-4 PL kryštálového cukru
Na ozdobu:
- strúhaná čokoláda
Postup prípravy:
- Najskôr priprav hustý puding. K mlieku pridaj cukor, 2 balíčky kakaového pudingu a metličkou dôkladne všetko vymiešaj tak, aby neostali žiadne hrudky. Uvar hustý puding a kým chladne, priprav si cesto.
- Celé vajíčka vyšľahaj s cukrom a štipkou soli do peny a následne pridaj olej, vodu a opäť vyšľahaj. Nakoniec po lyžiciach pridaj múku s práškom do pečiva. Dôkladne vymiešaj.
- Hlbší plech na pečenie potri rastlinným olejom a posyp asi 1 zarovnanou malou lyžičkou hladkej múky. Na plech vylej cesto a ide sa kôpkovať. Lyžicou naberaj kôpky uvareného pudingu a rozmiestni po celom plechu.
- Keď minieš všetok uvarený puding, daj koláč upiecť. Peč v rúre vyhriatej na 190°C asi 20 minút. Až sa boky koláča oddelia od plechu a povrch získa zlatisto-hnedú farbu, mal by byť koláč dobre prepečený. Ak však máš pochybnosti, pichni do koláča na niekoľkých miestach špajdľou. No pozor, pichaj tam, kde nie je puding. Ak ostane špajdľa suchá, koláč je dobre prepečený. V opačnom prípade by ostalo na špajdli cesto a koláč bude potrebné ešte chvíľu nechať v rúre dopiecť.
- Po upečení nechaj koláč vychladnúť. Potom si priprav smotanový krém. Šľahačkovú smotanu vyšľahaj spolu s vanilkovým cukrom do tuha a tak pridaj kyslé smotany a cukor. Premiešaj a hotový krém rozotri na vychladený koláč. Vrch ozdob postrúhanou čokoládou, pričom výber druhu čokolády je na tebe. Použiť môžeš horkú, mliečnu, či čokoládu na varenie. Inou alternatívou je posypať vrch cez malé sitko karobovým práškom alebo kakaom.
- Slávnostný dezert je na svete. Teraz už len ostáva nechať ho na chladnom mieste aspoň pol hodinky a môže sa podávať.
Dobrú chuť!
TIP: Ďalší z radu slávnostných dezertov – povestný domáci krémeš. Niet nad domáce zákusky a koláče. Presvedč sa o tom sám a inšpiruj sa na našom blogu Uvalacha.sk
Obr. Súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov