Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Slávnostný dezert s kôpkami pudingu a smotanovým krémom

od | apr 11, 2022 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Tento slávnostný dezert je ako stvorený na výnimočnú príležitosť. Jemný, krehký a dokonale krémový dezert očarí každú návštevu. Ak hľadáš niečo výnimočné, čo však nezaberie pol dňa príprav, tak si na správnom mieste.

Koláčik odporúčam rezať na väčšie kúsky a jesť ho malou vidličkou alebo lyžičkou, z dôvodu jeho krehkosti. Možno ho poznáš pod názvom prepadávaný koláč, či pudingový zákusok. Každý, kto ho pozná, ho nazýva po svojom. U mňa je to kôpkový dezert. Koláčik nie je vhodný na dlhodobé uskladnenie, ideálne je skonzumovať ho do 2 dní.

Slávnostný dezert – recept

Cesto:

  • 5 vajec
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 100 ml vody

Puding:

  • 1 l mlieka
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 2 balenia kakaového pudingu

Smotanový krém:

  • 2 balenia pochúťkovej smotany
  • 1 balenie šľahačkovej smotany
  • 1 vanilkový cukor
  • 3-4 PL kryštálového cukru

Na ozdobu:

  • strúhaná čokoláda
príprava slávnostného dezertu

Postup prípravy:

  • Najskôr priprav hustý puding. K mlieku pridaj cukor, 2 balíčky kakaového pudingu a metličkou dôkladne všetko vymiešaj tak, aby neostali žiadne hrudky. Uvar hustý puding a kým chladne, priprav si cesto.
  • Celé vajíčka vyšľahaj s cukrom a štipkou soli do peny a následne pridaj olej, vodu a opäť vyšľahaj. Nakoniec po lyžiciach pridaj múku s práškom do pečiva. Dôkladne vymiešaj.
  • Hlbší plech na pečenie potri rastlinným olejom a posyp asi 1 zarovnanou malou lyžičkou hladkej múky. Na plech vylej cesto a ide sa kôpkovať. Lyžicou naberaj kôpky uvareného pudingu a rozmiestni po celom plechu.
  • Keď minieš všetok uvarený puding, daj koláč upiecť. Peč v rúre vyhriatej na 190°C asi 20 minút. Až sa boky koláča oddelia od plechu a povrch získa zlatisto-hnedú farbu, mal by byť koláč dobre prepečený. Ak však máš pochybnosti, pichni do koláča na niekoľkých miestach špajdľou. No pozor, pichaj tam, kde nie je puding. Ak ostane špajdľa suchá, koláč je dobre prepečený. V opačnom prípade by ostalo na špajdli cesto a koláč bude potrebné ešte chvíľu nechať v rúre dopiecť.
  • Po upečení nechaj koláč vychladnúť. Potom si priprav smotanový krém. Šľahačkovú smotanu vyšľahaj spolu s vanilkovým cukrom do tuha a tak pridaj kyslé smotany a cukor. Premiešaj a hotový krém rozotri na vychladený koláč. Vrch ozdob postrúhanou čokoládou, pričom výber druhu čokolády je na tebe. Použiť môžeš horkú, mliečnu, či čokoládu na varenie. Inou alternatívou je posypať vrch cez malé sitko karobovým práškom alebo kakaom.
  • Slávnostný dezert je na svete. Teraz už len ostáva nechať ho na chladnom mieste aspoň pol hodinky a môže sa podávať.

Dobrú chuť!

postup prípravy slávnostného dezertu

TIP: Ďalší z radu slávnostných dezertovpovestný domáci krémeš. Niet nad domáce zákusky a koláče. Presvedč sa o tom sám a inšpiruj sa na našom blogu Uvalacha.sk

Obr. Súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // sladké // smotana

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This