Nepečená roláda s kokosom a kávou je ideálnym domácim dezertom na sviatky. Sladká a jemná kávová cukrovinka ulahodí maškrtnému jazýčku. Ak máte radi spojenie kávy a lahodného kokosu, ste na správnom mieste. Recept je známy celé roky, no každý má tú svoju overenú verziu, ktorou si možno nostalgicky pripomína staré časy.
Nepečená roláda – recept
Ingrediencie na kávové cesto:
- 300 g maslových sušienok alebo piškót
- 150 g práškového cukru
- 2 PL kakaa alebo karobu
- 1 PL rumu
- 50 ml pressa, alebo zalievanej silnej kávy
Ingrediencie na kokosovú náplň:
- 200 g masla
- 50 g strúhaného kokosu
- 120 g práškového cukru
- 80 g sušeného mlieka
Postup prípravy:
- Keksíky, alebo piškóty pomeľ najemno pomocou mixéra. Pridaj k nim cukor, letnú kávu, kakao, alebo namiesto neho použi karobový prášok. Na záver ešte za lyžicu rumu pre lepšiu vôňu aj chuť a rukou dôkladne vypracuj jemné, no tuhé cesto. Ak sa ti cesto zdá príliš tuhé, či drobivé, pokojne pridaj trošku teplej vody.
- Cesto zabaľ do potravinovej fólie a vlož do chladničky.
- Kým sa cesto chladí, priprav si kokosovú náplň. Mäkké maslo vyšľahaj do peny pomocou elektrického šľahača a následne môžeš pridať kokos, sušené mlieko a cukor. Dôkladne vymiešaj.
- Teraz prichádza o niečo prácnejšia časť. Priprav si potravinovú fóliu, alebo väčší plastový sáčok. Cesto z chladničky ulož na potravinovú fóliu a prelož ďalšou fóliou, aby sa nelepilo na valček. Rozvaľkaj do obdĺžnika a nakoniec vrchnú časť fólie opatrne zlož. Pripravenú kokosovú náplň rozotri rovnomerne na rozvaľkané cesto. Teraz nasleduje rolovacia časť. Natreté cesto zroluj do rolády, pričom spodnú časť fólie opatrne odlepuj.
- Zrolovanú roládu môžeš na záver posypať strúhaným kokosom, zabaliť do potravinovej fólie a aspoň hodinu takto zabalenú roládu nechaj odpočívať v chladničke.
- Po stuhnutí ju pokrájaj nahriatym nožom na kolieska a skladuj na chladnom mieste.
- Nepečená rolády vydrží v chladničke aj niekoľko dní, z toho dôvodu je ideálnym adeptom na veľkonočný, či vianočný dezert, prípadne na rodinné oslavy.
Dobrú chuť!
TIP: Ak hľadáte inšpiráciu na sviatočné vypekanie, prezrite si overené recepty na našom blogu Uvalacha.sk
Obr. flickr.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov