Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Špenátové halušky – sýta zelená dobrota

od | mar 31, 2022 | Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Špenátové halušky sú jednoduchým, rýchlym a pomerne sýtym jedlom. V tomto prípade platí – za málo peňazí veľa muziky. Sú príkladom toho, že aj špenát môže pohladiť chuťové bunky a ulahodiť hladnému bruchu.

Špenát je skvelá listová zelenina plná železa. Aj keď farba vzbudzuje možno rešpekt, jeho chuť je úplne neutrálna a nevýrazná, čo je zároveň jeho benefitom. Čerstvý špenát sa jednoznačne oplatí zaradiť do stravy, nakoľko je pre telo a zdravie veľkým prínosom. Jednou z možností sú práve špenátové halušky. Pripravíš ich naozaj rýchlo a celkom jednoducho. Postačí šikovný ponorný mixér a zopár ingrediencií.

špenát v miske

Špenátové halušky – ako na to?

Ingrediencie na cesto:

  • 125 g čerstvého špenátu
  • podľa chuti soľ
  • 50 ml studenej vody
  • 200 g hladkej múky
  • 1 menší zemiak
  • 1 vajíčko

Ingrediencie na dochutenie:

  • kúsok slaninky na škvarky (skvelú poctivú slaninu nájdeš v našej kamennej predajni Valach)
  • 1 tavený syr v črievku
  • šľahačková smotana – množstvo podľa chuti (ja som dala približne 100 ml)
  • kyslá smotana
  • 125 g masla
  • čerstvá pažítka
špenátové halušky postup

Postup prípravy na špenátové halušky:

  • Do väčšej misky vlož umytý čerstvý špenát a pridaj asi 50 ml vody. Pomocou ponorného mixéra rozmixuj na hladkú kašu.
  • Pridaj ošúpaný a umytý zemiak pokrájaný na malé kúsky. Opäť ponorným mixérom rozmixuj tak, aby neostali žiadne väčšie kúsky.
  • Pridaj vajíčko, štipku soli a hladkú múku. Teraz si už vystačíš aj s drevenou vareškou. Všetko dôkladne premiešaj až kým ti nevznikne hladké zelené cesto.
  • Do hrnca daj zovrieť vodu, pridaj trošku soli a až bude voda vrieť, môžeš sádzať špenátové halušky.
  • Až vyplávajú halušky na povrch, nechaj ich asi 5 minút variť a tak ich môžeš následne scediť. Medzitým pokrájaj slaninku na malé kúsočky a nechaj na panvici škvariť. Nezabudni občas premiešať. Ešte teplé halušky prelej roztopeným maslom. Tavený syr vytlač do menšej misky a pridaj asi 100 ml šľahačkovej smotany. Metličkou vymiešaj a zalej týmto halušky. Premiešaj a môžeš servírovať.
  • Na tanier nalož halušky, na vrch lyžičku kyslej smotany (nemusí byť), škvarenú slaninku a dochuť posekanou pažítkou.

Dobrú chuť!

TIP: Vyskúšaj tiež lahodné domáce zemiakové halušky podľa receptu skvelej kuchárky Eriky.

Obr. súkromný archív. pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: múka // slanina // smota // špenát

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This