Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Jablkové dolky – skvelé víkendové raňajky

od | mar 25, 2022 | Chuťovky, Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Jablkové dolky sú ako stvorené na víkendové raňajky. Vláčne, voňavé, chutné a pomerne rýchlo pripravené jedlo, ktoré vykúzli úsmev nejednému maškrtníkovi. Tieto dolky sú jeden zo spôsobov, ako začať príjemný voľný deň.

Cesto na tieto dolky nekysne, takže ich máš pripravené veľmi rýchlo. Navyše nepotrebuješ ani nič vážiť, vystačíš si s bežným hrnčekom na čaj. Namiesto droždia v tomto prípade použijeme sódu bikarbónu, vďaka ktorej sa dolky pekne nafúknu. Jablká priamo v ceste dodajú jemnosť, šťavnatosť a lahodnosť.

zátišie jablká v miske

Jablkové dolky – recept

Ingrediencie:

  • 2-3 ks postrúhaných jabĺk
  • 2 vajcia
  • pol ČL mletej škorice
  • 2 PL hnedého cukru (alebo medu)
  • pol ČL soli
  • 1 hrnček hladkej múky (hrnček = 200 ml)
  • pol ČL jedlej sódy bikarbóny
  • 1 hrnček mlieka, alebo bieleho jogurtu
  • podľa potreby rastlinný olej na potieranie panvice

Postup prípravy:

  • Jablká umy, ošúp a postrúhaj na väčšom strúhadle. Pridaj k nim škoricu, med, alebo cukor a lyžicou premiešaj. Nechaj to zatiaľ bokom.
  • Do inej misky nasyp múku a sódu bikarbónu. Premiešaj a postupne pridávaj jogurt, vajíčka a soľ. Metličkou dôkladne vymiešaj vláčne cesto a dbaj na to, aby v ňom neostali žiadne hrudky.
  • Následne pridaj ochutené postrúhané jablká, ktoré si odložil/a bokom.
  • Cesto premiešaj a nechaj odpočívať asi 5 minút.
  • Medzitým si priprav panvicu, olej na potieranie panvice a veľký tanier, kam upečené dolky uložíš.
  • Panvicu potri olejom a vareškou ukladaj kôpky. Na 1 veľkej panvici opečieš 3-4 dolky naraz. Dolky krátko opeč z každej strany do zlato-hnedej farby a upečené ukladaj na pripravený tanier. Postup opakuj, až kým minieš celé cesto.
  • Upečené dolky servíruj teplé s džemom a obľúbeným ovocím, alebo len tak posypané práškovým cukrom.
upečené jablkové dolky na bielom tanieri

Dobrú chuť!

TIP: Milovníci sladkých raňajok si iste prídu na svoje pri kváskových palacinkách, či lievancov z acidofilného mlieka.

Obr. pixabay.com, flickr.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ďalšie zaujímavosti na: jablká // jogurt // múka // raňajky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This