Jahodová roláda je skvelým ľahkým dezertom k poobednej kávičke. Dokonalé spojenie vláčneho korpusu, ľahkého smotanového krému a jahôd je priam okúzľujúce pre oči aj chuťové bunky. Nejde pritom o nič náročné a tento dezert ľahko zvládnu aj začiatočníci v pečení.
Jahodová roláda je typ dezertu na skorú konzumáciu. Vzhľadom na čerstvé ovocie a smotanu odporúčam zjesť do ďalšieho dňa. Zaiste to však problém nebude, nakoľko ide naozaj o veľmi chutný dezert. Namiesto jahôd môžeš použiť aj iné drobné ovocie ako maliny, či čučoriedky. Rovnako skvelá je s ananásom.
Jahodová roláda – recept
Ingrediencie na korpus:
- 5 vajec
- 5 PL kryštálového cukru
- štipka soli
- 5 PL hladkej múky
- 5 PL studenenej vody
- pol balíčka kypiaceho prášku do pečiva
Ingrediencie na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 1 vanilkový cukor
- 1-2 PL práškového cukru
Na ozdobu:
- 5-6 ks jahôd (čím viac – tým lepšie)
- podľa chuti čokoláda na postrúhanie
Postup prípravy:
- Najskôr upeč piškótový korpus. Priprav si 2 misky. Do jednej daj bielka a do tej druhej žĺtka. K bielkom pridaj štipku soli a elektrickým šľahačom vyšľahaj tuhý sneh. K žĺtkom pridaj cukor a metličkou vymiešaj do peny. Následne po lyžiciach pridávaj múku a prášok do pečiva a dobre vymiešaj. Pridaj vodu a opäť dobre premiešaj, aby v ceste neostali žiadne hrudky. Nakoniec do cesta zľahka zamiešaj bielkový sneh.
- Piškótový korpus nalej na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotri do strán. Použila som plech veľkosti 30×40 cm. Korpus peč pri teplote 180°C asi 15-20 minút. Upečený korpus ešte za horúca stoč do tvaru rolády.
- Kým korpus chladne, umy a očisti jahody a narež ich na malé kúsky. Nasleduje príprava krému, ktorá je naozaj je veľmi jednoduchá. Šľahačkovú smotanu spolu s vanilkovým a práškovým cukrom vyšľahaj do tuha. Nakoniec pridaj mascarpone všetko spolu dôkladne vyšľahaj. Ak by si chcel/a krém viac kyslastý, môžeš pridať 2 PL kyslej smotany.
- Z vychladnutého korpusu opatrne stiahni papier na pečenie a natri ho dvomi tretinami krému. Poukladaj nasekané jahody a následne stoč opatrne do rolády. Povrch rolády natri zvyšným krémom a ozdob jahodami a nastrúhanou čokoládou.
- Hotovú jahodovú roládu odlož pred krájaním na pol hodiny na chladné miesto.
Dobrú chuť!
TIP: Množstvo skvelých dezertov, rolád, zákuskov, či rôznych múčnikov nájdeš na našom blogu Uvalacha.sk
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov